Graduan Universiti Paling Ramai Menganggur – BNM

1,027

Pengangguran di kalangan golongan muda semakin meningkat berikutan pengambilan pekerja di Malaysia yang semakin perlahan sejak lewat 2014. Kadar pengangguran dalam golongan muda berada di sekitar 10.7% pada 2015, tiga kali lebih tinggi dari kadar pengangguran keseluruhan 3.1%, menurut Bank Negara Malaysia (BNM).

Di antara penganggur golongan muda ini ialah graduan institut pengajian tinggi adalah yang terbesar dan mewakili 23% daripada keseluruhan penganggur golongan muda, kata BNM.

“Pada 2015, kadar pengangguran golongan muda meningkat 1.2 peratus dari jangkaan 9.5%-10.7%, di mana kadar pengangguran keseluruhan naik 0.2% (2.9% kepada 3.1%) pada tempoh sama.”

Perniagaan dalam negara banyak dipengaruhi oleh sentimen negatif di mana perniagaan agak berhati-hati dengan keadaan ekonomi yang sederhana. Hal ini menyebabkan banyak perniagaan tidak mengambil pekerja dan golongan muda paling banyak terjejas dalam situasi ini, kata BNM.

“Golongan muda adalah yang terkahir diambil bekerja kerana kurangnya pengalaman mereka dan kurangnya kemahiran berkomunikasi.”

“Graduan institut pengajian tinggi adalah golongan yang paling ramai menganggur iaitu 23% dari keseluruhan komponen ini.”

Faktor utama menyebabkan pengangguran yang ramai dari kalangan graduan adalah jumlah pekerjaan yang berfokus kepada pekerja separuh mahir, berikutan industri masih lagi dalam aktiviti nilai tambah yang rendah. Industri juga menggunapakai kecekapan kos yang hanya memerlukan pekerja bergaji rendah.

“Ekonomi Malaysia terus berhadapan dengan cabaran untuk menarik pelaburan berkualiti tinggi yang mampu mencipta pekerjaan bergaji tinggi dan pekerjaan berkemahiran tinggi untuk pasaran pekerjaan tempatan,” tambah BNM. Ironinya, kekurangan pekerja mahir adalah faktor yang menyebabkan firma luar enggan melabur dalam rantaian nilai yang lebih tinggi di Malaysia.”

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat