Halving Berlalu Pergi, Apakah Yang Sedang Di Alami Pasaran Kripto?

476

Harga Bitcoin sedang melakukan lonjakan sejak beberapa hari lalu dan mencapai puncak harga melebihi $65,500 semalam tetapi terus merosot sebanyak dua ribu dolar.

Altcoin juga mengalami penurunan hari ini, dengan DOGE, SHIB, dan AVAX antara yang terburuk dari modal pasaran kripto.

Kripto utama mengalami minggu yang sangat tidak stabil dan membimbangkan, ia  mencapai kemuncak harga kemudian melakukan penurunan besar kepada paras terendah dua bulan sebanyak $56,500 pada hari Rabu. Rollercoaster turun naik harga berlaku apabila Fed AS mengumumkan tidak akan menaikkan kadar faedah pada minggu lepas, tetapi pemulihan sebenar bermula pada hari Khamis dan Jumaat.

Harga BTC melonjak pada hari Jumaat dengan menambah beberapa ribu dolar dan melepasi paras dagangan $60,000. Ia terus meningkat sepanjang hujung minggu dan hampir menyentuh $64,500. Selepas penjualan ringkas pada hari Ahad, aset itu kembali semula pada hari Isnin pagi dan melonjak ke puncak 12 hari sebanyak $65,500.

Namun paras itu tidak dapat dikekalkan dengan penjualan mula mengambil alih kembali kawalan dan mendorong bitcoin ke arah kerugian sekitar tiga ribu dolar. Akibatnya, BTC jatuh kepada $62,650 sebelum ia meningkat kepada paras $63,348.59.

Altcoin mengalami peningkatan yang kukuh semalam, namun trend kini telah berubah untuk kebanyakan altcoin. SOL antara altcoin bermodal pasaran besar yang didagangkan kukuh hampir mencapai $160 sebelum menyusut kepada paras $153.

Sebaliknya, harga DOGE telah jatuh sebanyak 5.3% kepada di bawah $0.16, SHIB turun sebanyak 6% kepada $0.000024, dan AVAX telah berundur sebanyak 5.8% kepada $37.

Keadaan dengan altcoin bermodal pasaran sederhana juga mengalami nasib yang sama, dengan MATIC, HBAR, STX, PEPE, TAO, dan ICP yang menurun antara 5-9%. RNDR adalah pengecualian tunggal. Aset itu telah melebihi $10 selepas peningkatan harian sebanyak 5% lagi.

Modal pasaran kripto keseluruhan telah menurun sebanyak kira-kira $60 bilion dalam satu hari dan kini berada sedikit di bawah $2.5 trilion.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat