Halving Pada Minggu Ini? Ini Petunjuk Terkini Sempena Pecutan Terakhir

1,374

Bitcoin meningkat melebihi $64,000 pada hari Jumaat, pulih daripada kejatuhan di bawah paras $60,000, ketika mata wang kripto terus mengalami ketidakstabilan menjelang acara pemecahan yang akan datang. Harga bitcoin naik 2% kepada $64,640.00 pada hari ini.

Mata wang kripto lain juga turut melonjak. Ether meningkat lebih daripada 3% sementara solana mencatat keuntungan kira-kira 10%.

Perdagangan yang sedang dalam mood optimi s menjelang acara halving Bitcoin  akan datang, yang dijadualkan berlangsung pada minggu ini. Ini adalah ketika ganjaran untuk penambang bitcoin dikurangkan separuh. Halving berlaku setiap empat tahun dan tertear dalam kod blockchain Bitcoin. Akibatnya  bekalan bitcoin  berkurang ke dalam pasaran.

Dalam kitaran bitcoin sebelum ini, halving mendahului larian bullish bagi mata wang kripto. Harga kripto dalam masa yang sama turut terpengaruhi dengan sentimen geopolitik. Dalam masa yang sama terdapat lagi faktor-faktor lain yang membelenggu bitcoin pada masa ini.

“Ketegangan geopolitik bukanlah satu-satunya faktor yang mempengaruhi pasaran kripto sejak minggu lalu. Kami boleh melihat sentimen bearish yang serupa di seluruh perilaku penambang, jumlah perdagangan, aliran ETF, dan berita yang keluar dari data inflasi AS,” kata penganalisis di bank kripto Amina dalam nota penyelidikan pada hari Jumaat.

Penganalisis Amina mengatakan penambang menjual bitcoin mereka menjelang halving. Hal ini kerana halving mengurangkan ganjaran mereka, mungkin ada beberapa operasi yang menjadi tidak menguntungkan. Jadi penambang cuba mengukuhkan pernyataan kewangan mereka.

“Pada masa ini, baki penambang berada di hampir paras terendah sepanjang masa. Ini berlaku selepas penjualan yang banyak daripada penambang ketika mereka bergegas untuk mengambil keuntungan menjelang pemecahan,” kata Amina dalam nota tersebut.

Aliran bersih melalui dana dagangan bitcoin spot telah negatif sejak minggu lalu, menurut pengnalisis Amina yang berpandangan hal tersebut menambah tekanan ke atas bitcoin.

Ini adalah tahun yang kukuh buat bitcoin, di mana harganya naik 50%. Bitcoin mencapai rekod tertinggi di atas $73,000 pada bulan Mac. ETF dagangan bitcoin, yang diluluskan di AS awal tahun ini, mendorong sebahagian besar keuntungan tahun lalu dan ke tahun 2024.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat