Harapan Pasaran Kembali Pulih, Bacaan CPI Bulan Oktober Jatuh Lebih Daripada Jangkaan!

565

Pasaran niaga hadapan saham dilaporkan melonjak naik pada hari Khamis selepas bacaan harga pengguna pada Oktober menimbulkan harapan bahawa inflasi telah memuncak.

Pasaran niaga hadapan Dow Jones meningkat 28 mata, atau 0.1%. Niaga hadapan S&P 500 menambah 0.1%, manakala niaga hadapan Nasdaq 100 meningkat 0.2%.

Penurunan itu berlaku di tengah-tengah ketidakpastian yang berpunca daripada pilihan raya separuh penggal AS. Pasaran berharap Republikan akan menguasai Dewan Perwakilan Rakyat dan Senat pada hari Selasa nanti. Sebaliknya persaingan sengit kekal berlangsung di Arizona, Georgia dan Nevada.

Momentum saham bertambah buruk sejak semalam selepas pertukaran kripto Binance berkata ia menarik diri daripada rancangan untuk memperoleh FTX. Ini mengheret sektor teknologi dan menarik harga bitcoin ke paras terendah yang terakhir dilihat pada 2020.

Kekurangan kejelasan mengenai pilihan raya, serta laporan pendapatan korporat menjadi pendorong kepada penjualan tempoh hari, kata Chris Zaccarelli, ketua pegawai pelaburan di Perikatan Penasihat Bebas.

Laporan CPI Oktober, yang dikeluarkan pada hari Khamis menunjukkan kadar inflasi tahunan di A.S. jatuh lebih daripada jangkaan pada bulan Oktober, menguatkan harapan bahawa kenaikan harga terburuk selepas pandemik telah berakhir.

Harga pengguna meningkat 7.7% daripada tahun sebelumnya, turun daripada 8.2% pada bulan September dan jelas di bawah ramalan konsensus 8.0%. Dinamik harga semasa juga lebih rendah daripada jangkaan. dengan harga keseluruhan meningkat hanya 0.4% pada bulan itu, turun daripada 0.6% pada bulan September.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat