Harapan Pengurangan Kadar Faedah Beri Kesan Dalam Pasaran, Bagaimana Sikap Para ‘Trader’?

300

Keyakinan pelabur Jerman meningkat lebih daripada yang dijangkakan pada bulan Februari berdasarkan harapan pengurangan kadar faedah, walaupun penilaian terhadap keadaan semasa agak buruk, demikian menurut institut penyelidikan ekonomi ZEW pada hari Selasa.

Institut tersebut melaporkan peningkatan dalam indeks sentimen ekonomi kepada 19.9 mata dari 15.2 mata pada bulan Januari. Kenaikan pada bulan Februari, yang merupakan yang ketujuh berturut-turut, melampaui jangkaan penganalisis yang dikaji oleh Reuters sebanyak 17.5.

Menurut presiden ZEW Achim Wambach, lebih daripada dua pertiga responden mengharapkan Bank Pusat Eropah untuk membuat pengurangan kadar faedah dalam enam bulan akan datang, dan hampir tiga perempat menjangkakan pengurangan kadar faedah oleh bank pusat Amerika Syarikat dalam masa terdekat.

“Pengurangan kadar faedah yang tertangguh tampaknya memberikan kesan kepada perilaku pelabur”, kata ketua ekonomi bank peribadi Hauck Aufhaeuser Lampe, Alexander Krueger.

Pemain pasaran kewangan telah mengurangkan jangkaan  mereka terhadap pengurangan kadar faedah daripada bank pusat A.S dalam beberapa minggu terakhir dengan tekanan inflasi yang masih berterusan dan data ekonomi Amerika Syarikat yang kebanyakannya tetap kukuh.

Walaupun terdapat peningkatan dalam keyakinan pelabur Jerman, penilaian terhadap situasi ekonomi menunjukkan bahawa “ekonomi Jerman berada dalam keadaan kurang baik,” kata Wambach.

Penilaian itu turun lebih daripada yang dijangka, kepada -81.7 mata pada bulan Februari dari -77.3 mata sebulan sebelumnya. Penganalisis menjangkakan bacaan -79.0 mata. Menurut Wambach, ia merupakan bacaan terendah sejak Jun 2020.

Pakar ekonomi berbeza pendapat tentang apa yang dijangkakan oleh bacaan itu, Krueger mengatakan bahawa penurunan itu adalah petanda bahawa ekonomi terbesar di Eropah sedang menuju ke arah kemelesetan, manakala pakar ekonomi VP Bank, Thomas Gitzel, mengatakan bahawa penilaian itu, walaupun masih agak rendah, tidak lagi menunjukkan bahawa kemelesetan sedang berlaku.

Ekonomi Jerman menyusut sebanyak 0.3% pada tahun 2023, disebabkan oleh inflasi yang berterusan, harga tenaga yang tinggi dan permintaan luar negara yang lemah, kata pejabat statistik persekutuan bulan lalu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat