Harga BTC Tiba-Tiba Mula Mendapatkan Momentum! Adakah Ini Suatu ‘Berita Baik’?

444

Harga Bitcoin telah meningkat lebih dari 3% hari ini, melonjak ke paras $63,000, selepas perdagangan yang bergejolak baru-baru ini. Secara khusus, lonjakan BTC baru-baru ini, selepas perdagangan yang bergejolak dalam beberapa hari terakhir, telah menimbulkan perbincangan dalam pasaran kripto mengenai potensi di sebalik kenaikan harga.

Pasaran kripto telah menyaksikan volatiliti yang meningkat dalam beberapa hari terakhir. Walau bagaimanapun, harga BTC telah melonjak hari ini, menunjukkan keyakinan yang meningkat dalam kalangan pelabur terhadap kripto. Justeru tidak hairan kebanyakkan pemain pasaran tampil memberi pandangan ini sebab yang pendorong lonjakan harga.

Satu catatan terkini oleh IntoTheBlock di platform X telah menimbulkan optimisme dalam komuniti pelabur, yang mungkin memperkukuh lonjakan terkini dalam harga Bitcoin. Menurut firma analitik tersebut, kira-kira 5.1 juta alamat Bitcoin, setara dengan kira-kira 10% daripada jumlah alamat pemegang BTC keseluruhan, telah mengumpul BTC di antara harga semasa dan harga tertinggi sepanjang masa (ATH) sebanyak $72,500.

Sementara itu, penemuan ini menunjukkan aliran masuk yang signifikan pelabur baru ke dalam pasaran, menunjukkan keyakinan yang berkembang dan sentimen bullish terhadap Bitcoin. Khususnya, peningkatan yang ketara dalam pengumpulan Bitcoin menunjukkan kepercayaan pelabur terhadap potensi jangka panjang dan cadangan nilai mata wang kripto tersebut.

Disisi lain,  sejumlah penganalisis telah berkongsi pandangan penting mengenai pergerakan harga BTC semasa. Selain itu, beberapa juga telah memberikan penerangan mengenai tahap-tahap penting yang perlu diperhatikan untuk harga kripto utama ini.

Sebagai konteks, penganalisis pasaran kripto terkenal Rekt Capital memberikan pandangan mengenai lonjakan harga Bitcoin baru-baru ini. Rekt Capital mengisytiharkan bahawa “Zon Bahaya Pasca-Halving Bitcoin,” telah berjaya dilalui menandakan pusingan positif bagi mata wang kripto tersebut.

Selain itu, penilaian Rekt Capital menunjukkan bahawa ketidakpastian yang disebabkan oleh Halving berkaitan dengan trajektori harga Bitcoin telah berkurang, membuka jalan bagi sentimen yang lebih bullish.

Di sisi lain, Mags, seorang penganalisis popular lain, telah menawarkan pandangan yang menumpukan sisi lain. Menurut Mags, lonjakan semasa Bitcoin mungkin boleh dikaitkan dengan petunjuk analisis teknikal, terutamanya purata bergerak 100-hari (MA) pada carta harian. Khususnya, Mags berdsarkan data sejarah di mana Bitcoin cenderung mencapai takat baru apabila ia mencapai atau sedikit melebihi MA 100-hari. Analis tersebut menyatakan bahawa pada Januari, kali terakhir Bitcoin menguji MA ini, ia menandakan satu titik pusingan yang penting, membawa kepada lonjakan harga yang lebih tinggi.

Akhir sekali, penganalisis kripto terkemuka, termasuk Ali Martinez dan Michael van de Poppe, telah menekankan tahap-tahap harga BTC yang penting di tengah volatiliti pasaran. Ali Martinez khususnya menekankan kepentingan Bitcoin untuk mendapatkan semula $64,290 untuk lonjakan ke arah $76,610. Walau bagaimanapun, dia juga memberi amaran tentang ujian semula BTC ke arah $51,970 jika tahap ini tidak dapat diatasi. Di sisi lain, Michael van de Poppe menyokong untuk mengekalkan tahap sokongan semasa, mencadangkan bahawa jatuh dibawah paras $60,000 boleh membawa kepada penurunan lanjutan ke arah $52,000-$55,000. Selain itu, beliau menggesa peserta pasaran untuk bersabar dan mengumpul sambil pasaran kripto melalui pelbagai turun naik.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat