Harga Emas Menyambung Pemulihannya, Data China Beri Harapan Baru

526

Pergerakan harga emas kekal terhad dalam julat dagangan sempit di atas paras $2,030 semasa sesi dagangan Asia pada pagi tadi. Pasaran kini melihat beberapa pegawai Federal Reserve (Fed) kurang berminat untuk mengurangkan kadar faedah dan bank pusat ingin melihat lebih banyak bukti data inflasi sebelum bertindak.

Harga emas masih berada pada kawasan selesa di saat ketegangan geopolitik berterus di Laut Merah. Ia kini didagangkan pada paras $2,037.24 iaitu naik 0.10% pada hari ini.

Sementara itu, Indeks Dolar AS (DXY) merosot sedikit berbanding kumpulan enam mata wang dunia ke paras 104.00 mata. Hasil Perbendaharaan AS pula menghasilkan kelebihan lebih rendah dengan hasil 10 tahun berada pada 4.11%.

Gabenor Fed, Adriana Kugler dan beberapa pegawai Fed tidak menunjukkan minat dan komited untuk berucap mengenai garis masa pemotongan kadar faedah walaupun terdapat peningkatan ketara dalam inflasi tahun lepas.

Ia diperkukuhkan jangkaan dengan mesej Pengerusi Fed, Jerome Powell pada minggu lepas berkenaan bank pusat AS tidak bersedia untuk memulakan pemotongan kadar faedah sehingga pembuat dasar yakin bahawa inflasi berada di landasan sasaran 2%.

Kini, para pelabur telah mengurangkan pertaruhan pada pengurangan kadar faedah Mac dan menjangkakan pemotongan pertama akan dilaksanakan pada Mei.

Walau bagaimanapun, naratif yang lebih panjang di AS akan mengurangkan insentif untuk pelabur memberi emas dan menyebabkan harga emas lebih rendah.

Selain itu, ketegangan geopolitik yang semakin memuncak di Timur Tengah mungkin meningkatkan harga emas dan mengehadkan paras sokongan bawah.

Pada hari ini, pasaran disajikan dengan data Indeks Harga Pengguna China (CPI) dan Indeks Harga Pengeluar (PPI) pada 9.30 pagi tadi dan laporan Tuntutan Pengangguran Awal mingguan, Inventori Borong serta ucapan ahli FOMC, Barkin pada malam ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat