Harga Minyak Mentah Kukuh, Isu Serangan Amerika Syarikat Di Timur Tengah Jadi Tumpuan

401

Dagangan komoditi minyak mentah terus diniagakan tinggi pada sesi Asia disokong oleh penurunan inventori minyak mentah lebih besar daripada yang dijangkakan dan optimisme perjanjian perdagangan AS dan China, sementara pelabur terus memantau perkembangan lanjut dalam ketegangan di Timur Tengah.

Niaga hadapan minyak mentah Brent meningkat 13 sen kepada $67.00 setong manakala WTI Amerika Syarikat bertambah 6 sen kepada $61.77 setong.

Ketegangan di Timur Tengah mendapat perhatian pasaran selepas tentera Amerika Syarikat melancarkan serangan udara di Iraq dan Syria sehingga mengorbankan 19 pejuang sementara beberapa orang lagi cedera.

Serangan itu dilakukan dua hari selepas berlakunya serangan roket yang meragut nyawa kontraktor awam Amerika di pangkalan tentera Kirkuk, Iraq.

Serangan pada hujung minggu itu dikatakan adalah sebagai tindak balas kepada serangan roket yang dilancarkan pada hari Jumaat dan mungkin terdapat tindakan selanjutnya oleh Amerika Syarikat susulan amaran yang dikeluarkan oleh negara itu.

Selain itu, protes oleh penunjuk perasaan yang memaksa penutupan pelantar minyak Nassiriya di selatan Iraq turut menjadi tumpuan pasaran.

Bagaimanapun, Kementerian minyak Iraq memberitahu penghentian pengeluaran di ladang minyak Nassiriya tidak akan menjejaskan eksport dan operasi pengeluaran negara itu kerana ia akan menggunakan pengeluaran tambahan dari pelantar minyak selatan di Basra.

Harga minyak turut disokong oleh kejatuhan lebih besar dari yang dijangkakan dalam bekalan minyak mentah AS di mana terdapat penurunan sebanyak 5.5 juta tong pada minggu lepas, jauh tersasar daripada unjuran untuk turun 1.7 juta tong.

Keyakinan terhadap termeterainya perjanjian dagang AS dan China terus mengangkat dagangan minyak mentah untuk minggu keempat berturut-turut dan berada di paras tertinggi tiga bulan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat