Harga Minyak Mentah Masih Mendapat Sokongan Dalam Sesi Dagangan Pagi Ini!

50

Harga minyak mentah diadakan melonjak dalam sesi Asia pada Selasa disebabkan sokongan yang diberikan oleh Arab Saudi dan Russia terhadap usaha untuk melanjutkan perjanjian pemotongan pengeluaran sehingga Mac tahun depan sekiranya pengeluar lain menunjukkan minat yang sama.

Niaga crude futures di New York Merchantile Exchange bagi penghantaran Jun meningkat sebanyak 0.41 peratus kepada $49.05 setong manakala minyak Brent kali terakhir dinilai pada $51.99 setong.

Institut Petroleum Amerika dijadual akan mengeluarkan laporan anggaran minyak mentah di AS pada Selasa diikuti oleh data rasmi daripada Pentadbiran Maklumat Tenaga pada Rabu.

Penganalisis menjangkakan penurunan sebanyak 2.283 juta tong minyak mentah akhir minggu lalu termasuk penurunan sebanyak 1.250 juta tong bagi produk tapisan.

Semalam, niaga minyak mentah melonjak, disamping kebimbangan pasaran semakin menyusut  pada Isnin selepas Menteri Tenaga dari Arab Saudi dan Russia berkata bahawa mereka akan menyokong lanjutan perjanjian pemotongan pengeluaran sehingga menjangkaui Mac 2018.

OPEC dijangka akan memuktamadkan keputusan ini di dalam sesi perbincangan yang bakal diadakan pada 25 Mei nanti.

Namun begitu, sentimen keseluruhan pasaran bagi jangka panjang kekal merosot disebabkan peningkatan jumlah inventori di dalam pasaran.

Bertitik tolak daripada itu, Pentadbiran Maklumat Tenaga AS minggu lalu menaikkan ramalan pengeluaran minyak di AS dan menurunkan unjuran purata harga minyak bagi tahun 2017.

Satu Lagi Kontroversi Melibatkan Pentadbiran Trump, Greenback Menjunam!

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat