Harga Minyak Turun, Bekalan Terlebih Dalam OPEC

165

harga-minyak-dunia-2014

Minyak mentah jatuh ke paras rendah baru kepada perdagangan dalam lingkungan $90 setelah pedagang menukar trend selepas laporan inventori EIA pada Rabu. Minyak mentah diniagakan pada 90.84 pagi ini. Harga minyak dunia turun pada hari Rabu dan menghampiri harga terendah dan terburuk dalam tempoh 2-tahun. Pelabur juga bimbang berita kes Ebola disahkan di Amerika Syarikat boleh menjejaskan perjalanan global.

Institut Petroleum Amerika pada Selasa berkata inventori minyak minggu lepas turun 463,000 tong, stok petrol menurun 2.5 juta tong dan stok sulingan jatuh 1.8 juta tong. Inventori EIA rasmi menunjukkan bahawa stok simpanan minyak mentah di Amerika Syarikat menurun sebanyak 1.36 juta tong kepada 356.6 juta pada minggu berakhir 26 September. Pengimbangan laporan EIA itu adalah kenyataan Arab Saudi mengurangkan harga jualan rasmi November hadapan dan jualan minyak mentah ke Asia. Brent mentah jatuh sebanyak 0.5 peratus kepada $ 94.16. ‘Spread’ antara kedua-dua minyak mengecil kepada $3.29 yang terus menekankan pasaran.

Dari sudut lain pula terdapat banyak teori mengapa minyak berkelakuan begini. Salah satunya adalah kemungkinan bahawa ekonomi dunia perlahan, dengan kelemahan dilihat dalam kedua-dua rantau China dan Eropah (diburukkan lagi dengan keadaan di Rusia). Terdapat juga bukti bahawa bekalan adalah lebih besar dalam OPEC dari yang difikirkan. Dan kemudian ada juga sentimen umum yang kita lihat di pasaran sejak kebelakangan ini, dengan orang mula menjual saham dan membeli dolar (dan dalam ekuiti fakta di seluruh dunia adalah lebih rendah lagi hari ini).

Komoditi lain juga turut terjejas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat