Harga & Permintaan Tidak Stabil, Apa Nak Jadi Dengan Minyak?

252

Data menunjukkan penurunan pada arah aliran minyak mentah jangka pendek di saat kebimbangan permintaan dan harga minyak baru-baru ini.

Pergerakan harga minyak yang sebelum ini meningkat telah menyaksikan perubahan apabila permintaan minyak mentah di Amerika Syarikat (AS) dan China kini semakin menurun.

Susulan minyak mentah WTI dan Brent pada masa ini masing-masing didagangkan pada $78.44 serta $82.55 setong, terdapat jangkaan mengatakan harganya mungkin akan meneruskan aliran menurun.

Pentadbiran Maklumat Tenaga meramalkan bahawa pengeluaran minyak akan mengalami peningkatan tetapi permintaannya pula mungkin menurun, oleh itu penggunaan petrol pada 2023 dijangka bakal mencecah paras terendah dalam dua dekad.

Di China, aliran ekonomi yang suram dan harga pengguna rendah telah meningkatkan kebimbangan dalam penggunaan minyak negara tersebut. Mereka meminta agar bekalan minyak dikurangkan oleh Arab Saudi pada bulan Disember ini.

Dari segi bekalan, AS telah menunjukkan penurunan dalam pengeluaran pelantar minyak aktif mereka dan menunjukkan potensi pengurangan pada masa hadapan. Mesyuarat OPEC+ yang akan datang bakal memberikan kesan pada harga minyak.

Walaupun ramalan terkini bagi minyak mentah agak suram disebabkan oleh ketidaktentuan permintaan pasaran utama. Faktor sampingan penawaran dan keputusan strategik oleh pengeluar minyak mentah mampu mempengaruhi pasaran.

Perubahan keadaan ekonomi dan geopolitik terus memainkan peranan penting bagi menentukan keadaan harga minyak pada masa akan datang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat