Impak Evergrande ‘Ganas’, Pelabur Kripto Diminta Berhati-Hati!

9,714

Pengacara Mad Money, Jim Cramer menasihatkan pelabur kripto yang sedang untung untuk segera mengeluarkan wang mereka kerana pasaran kripto ada potensi untuk terus memburuk susulan daripada krisis Evergrande.

Jangan biarkan anda kerugian. Jual sedikit, dan biarkan yang lainnya. Tunggu dan lihat jika ada perkembangan baik situasi Evergrande,” jelasnya.

Evergrande, sebuah firma hartanah kedua terbesar di China sedang berhadapan dengan kemelut hutang sehingga $300 bilion. Kesan daripada situasi ini menyebabkan keseluruhan pasaran Asia dalam status yang membimbangkan, termasuk pasaran kripto.

Bagaimana ia berkait rapat dengan pasaran kripto mungkin boleh dilihat bermula daripada stablecoin, Tether (USDT) yang bersandar pada dolar AS dan turut disokong oleh pelbagai pegangan, secara kasar separuh daripadanya adalah kertas komersial (commercial paper). Boleh jadi ada antaranya berkaitan dengan kertas komersial China.

Tether awal-awal lagi sudah memberi jaminan bahawa mereka tidak menerima kesan daripada isu Evergrande.

Namun, ia tetap mengundang keresahan seperti yang dijelaskan oleh kolumnis Coindesk, David Morris: “Walaupun Tether tidak memiliki kertas komersial Evergrande, ia masih memiliki pendedahan besar dalam bentuk liabiliti China yang lain.”

Perlu diketahui, Tether memiliki portfolio yang kuat, cair, dan konservatif dengan penekanan terhadap perlindungan rizab. Sejumlah besar kertas komersial yang dimiliki Tether terdapat dalam firma besar A-2 dan lebih tinggi.

Cramer bimbang kerana terlalu banyak perniagaan China berkemungkinan ‘hancur’ susulan kegagalan Evergrande akibat pendedahan yang diterima. Disebabkan itu tidak mustahil ia akan menghasilkan “domino effects” sekarang atau mungkin dalam masa terdekat.

Hal ini kerana Evergrande memiliki beberapa perniagaan lain dalam pelbagai sektor seperti perkhimatan penjagaan kesihatan dan kenderaan elektrik. Firma itu tidak ketinggalan memberi amaran kepada pelaburnya bahawa mereka mungkin gagal untuk membayar hutang yang ditanggung.

Tambahnya lagi, walaupun mereka tidak memiliki simpanan Tether untuk membuat pembelian aset kripto, disarankan untuk pelabur kripto untuk tidak teruja: “Jika Tether runtuh, seluruh ekosistem kripto turut terkesan. Jika anda mencatatkan keuntungan pelaburan kripto, disarankan untuk mengeluarkannya.

Tidak dinafikan sektor kripto ada potensi untuk terus berkembang, namun tidak ada salahnya jika pelabur mengambil langkah berjaga-jaga dalam pelaburan. Nasihat Cramer, ‘kunci’ keuntungan sebelum alami kerugian, lagi-lagi jika sentimen berlaku dalam jangka masa panjang.

Ketika penulisan, beberapa aset kripto mencatatkan penyusutan harga dalam 24 jam:

  • BTC: $42,728 (-7.2%)
  • ETH: $3,007.51 (-6.65%)
  • ADA: $2.12 (-2.92%)
  • XRP: $0.9 (-6.71%)
Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat