Indeks PMI Sektor Pembuatan China Mengukuh Pada Jun

57

Ekonomi China berkembang lebih pantas pada Jun yang ditunjukkan oleh aktiviti dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan yang merekod kenaikan bagi pengeksport terbesar dunia itu.

Indeks PMI sektor pembuatan bagi syarikat besar di China melonjak kepada 51.7 pada Jun berbanding yang dicatat sebelum ini 51.2 dan jangkaan pasaran di paras 51.0.

Dalam sektor berlainan, indeks bagi sektor perkhidmatan juga turut mengukuh pada Jun. Indeks PMI meningkat kepada 54.9 berbanding 54.5 yang dicatat pada Mei.

Sebarang bacaan yang berada di atas 50 menunjukkan aktiviti yang berkembang dan keadaan perniagaan yang baik dan sebaliknya bacaan di bawah 50.

Minggu depan data Caixin China pula akan dikeluarkan yang berfokus kepada industri kecil dan sederhana.

Tinjauan yang dibuat setiap tiga bulan terhadap syarikat-syarikat di China oleh China Beige Book International (CBB) menunjukkan ekonomi kedua terbesar dunia itu terus mengukuh pada suku kedua. Walaubagaimanapun, terdapat masalah dalam pasaran kewangan negara ini.

Masalah hutang China adalah kebimbangan pelabur dan tidak lupa juga kepada pembuat polisi, khususnya dalam pasaran hartanah. Beijing telah menjalankan langkah bagi menyerap risiko hutang dan menstabilkan sektor kewangan, tetapi berhadapan dengan dilema di mana penawaran wang pula semakin perlahan. Penawaran wang negara ini mencatat paras terendah sejak 20 tahun lalu, menurut laporan Reuters.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat