Inflasi AS Bikin Panas! USD Meroket Jauh

795

Dolar greenback melonjak ke paras tertinggi satu tahun selepas data inflasi Amerika Syarikat yang dikeluarkan pada sesi sebelum ini menunjukkan peningkatan lebih tinggi daripada dijangkakan.

Indeks harga pengguna (CPI) tahunan AS meningkat 6.2% pada bulan Oktober, yang merupakan tahap tertinggi pernah direkodkan sejak tahun 1990 dan jauh melebihi jangkaan untuk kenaikan 5.8%.

Sementara dari bulan ke bulan, bacaan CPI naik 0.9% berbanding unjuran 0.6% dan inflasi teras pula meningkat 0.6% berbanding jangkaan kenaikan 0.4%.

Lonjakan ketara dalam inflasi telah memacu matawang US dolar dan hasil perbendaharaan AS 10 tahun untuk meningkat tinggi sebagai tindak balas kepada jangkaan dasar yang lebih ketat oleh Federal Reserve (Fed)

Berbanding sekumpulan matawang utama, indeks dolar berada di tahap tertinggi tahun ini dengan diniagakan kukuh pada 94.90. Sementara hasil bon pula menokok pada sekitar tahap 1.57.

Matawang Eropah antara yang paling terkesan, di mana euro menjunam ke paras terendah sejak Julai 2020 membawanya didagangkan rendah ke sekitar harga 1.1480 berbanding US dolar.

Sementara matawang pound pula menanggung tekanan berganda, menyebabkannya terjun ke paras terendah sejak Disember 2020 untuk diniagakan pada sekitar harga 1.3400 berbanding USD.

Data pertumbuhan ekonomi UK pada hari ini akan menjadi tumpuan pelabur yang dijangka akan menunjukkan penurunan pada suku ketiga tahun ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat