Inflasi Kanada Semakin Reda! Adakah Ini ‘Signal’ Bahawa BoC Boleh Kurangkan Kadar?

250

Kadar inflasi tahunan Kanada menurun kepada 2.7 peratus pada bulan April, menurut Statistik Kanada, turun daripada 2.9 peratus pada bulan Mac apabila ukuran inflasi teras juga mereda.

Dalam pengeluaran berjadual Indeks Harga Pengguna (CPI) pada hari Selasa, Jabatan Statistik Kanada berkata bahawa penurunan ini didorong oleh pertumbuhan harga yang lebih perlahan untuk makanan, perkhidmatan dan barangan tahan lama. Penurunan ini dikurangkan oleh kenaikan harga petrol, yang meningkat 6.1 peratus pada bulan April berbanding peningkatan 4.5 peratus pada bulan Mac. Tidak termasuk petrol, CPI meningkat 2.5 peratus pada bulan April.

Keputusan ini selaras dengan jangkaan penganalisis, menurut Reuters.

Pada asas bulanan, CPI meningkat 0.5 peratus pada bulan April. Disesuaikan mengikut skala bermusim, CPI meningkat 0.2 peratus.

Laporan CPI bulan April adalah yang penting bagi Bank of Canada, yang telah mengatakan ia perlu melihat bukti bahawa kemajuan pada inflasi berterusan, terutamanya apabila ia berkaitan dengan inflasi teras. Pada bulan Mac, CPI meningkat kepada 2.9 peratus, tetapi ukuran inflasi teras menurun.

Ukuran inflasi teras reda lagi pada bulan April, dengan CPI-median jatuh daripada 2.9 peratus pada bulan Mac kepada 2.6 peratus pada bulan April, manakala CPI-trim jatuh daripada 3.2 peratus pada bulan Mac kepada 2.9 peratus pada bulan April.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat