Ini ‘Hint’ Presiden ECB Yang Perlu Trader Ambil Tahu!

443

Berhadapan dengan kekhuatiran penularan varian Covid-19 yang lebih berbahaya, membuatkan Bank Pusat Eropah (ECB) memiliih untuk mengekalkan pakej rangsangan mereka degan kadar bunga yang rendah sehinggalah kadar inflasi mencapai sasaran 2% untuk suatu jangka waktu yang agak lama.

ECB menekankan bahawa pihak mereka akan terus mendorong ekonomi walaupun langkah tersebut akan mengakibatkan inflasi berada di atas sasaran untuk sementara waktu. Pengerusi ECB, Christine Lagarde menyatakan bahawa pemulihan ekonomi masih berlangsung namun memperingatkan bahawa varian Delta Covid-19 dapat meningkatkan risiko.

Mesyuarat dasar bank pada hari Khamis adalah yang pertama menggunakan strategi dasar monetari baru bank yang menurut para penganalisis akan mendorong bank untuk mengekalkan rangsangan ini untuk jangka masa yang lebih lama.

Setakat ini inflasi tahunan adalah 1.9% pada bulan Jun namun angka ini tidak mengambarkan secara keseuluruhan. ECB mengatakan ia didorong oleh faktor sementara seperti harga bahan bakar yang lebih tinggi. Inflasi teras tanpa mengambil kira makanan dan minyak hanyalah 0.9%. Atas dasar itu, Lagarde berpendapat bahawa inflasi masih jauh di bawah sasaran yang diharapkan.

ECB secara tamsilnya mengekalkan kadar faedah dan program rangsangan utama tidak berubah. ECB telah membeli 1.85 trilion euro dalam bon kerajaan dan korporat bagi merangsang ekonomi zon euro. Disisi lain, penanda aras kadar faedah utama bank yang mempengaruhi kadar jangka pendek berada pada tahap terendah.

Pada ketika ini kebimbangan Eropah tertumpu pada penularan varian Delta, yang telah menunjukkan peningkatan jumlah kes yang ketara di beberapa negara. Pakar ekonomi berpendapat vaksinasi harus dipergiatkan lagi dengan harapa ia dapat mengekang penularan dan mendatangkan risiko terhadap ekonomi.Suruhanjaya eksekutif Kesatuan Eropah meramalkan pertumbuhan ekonomi 4.8% pada tahun ini setelah kejatuhan 6.5% pada tahun lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat