Ini Jangkaan Pasaran Menjelang Mesyuarat ECB Malam Ini

665

Tiada perubahan kadar faedah dijangkakan oleh pasaran untuk mesyuarat polisi Bank Pusat Eropah (ECB) malam ini, namun, dengan pemulihan ekonomi yang kehilangan momentum dan pengukuhan euro, bank pusat mungkin akan melakukan sesuatu mengenainya.

Bank pusat dijangka akan mengekalkan program pembelian bon kecemasan € 1.35 trilion euro dan kadar faedah di tahap terendah buat masa ini, tetapi ucapan Presiden ECB Christine Lagarde pastinya akan menjadi tumpuan utama pasaran untuk mendapatkan kejelasan mengenai pandangan beliau terhadap dasar monetari semasa.

Pengukuhan nilai matawang euro dikatakan menjadi isu kepada pembuat dasar ECB buat masa ini kerana ia berisiko untuk mendorong penurunan lebih rendah dalam kadar inflasi yang sedia lemah sehingga mencecah paras negatif pada Ogos lalu.

Matawang euro telah menembusi paras harga 1.2000 berbanding USD pada minggu lalu untuk pertama kali sejak 2018, sebelum kembali menurun setelah ketua ekonomi ECB, Philip Lane menyatakan bahawa kadar pertukaran ‘tidak penting’ untuk dasar monetari.

Sebarang kenyataan daripada Christine Lagarde mengenai isu tersebut pastinya akan mempengaruhi pergerakan matawang euro pada malam ini.

Sementara itu, unjuran baru mengenai pertumbuhan dan inflasi oleh ECB juga dinantikan oleh pasaran. Terdahulu, Bloomberg melaporkan bahawa bank pusat itu dijangka akan meningkatkan unjuran pertumbuhan dan inflasi atau sekurang-kurangnya menyatakan lebih yakin terhadap pemulihan ekonomi di rantau itu.

Selain itu, program pembelian bon kecemasan diramalkan terus berjalan sehingga pertengahan 2021 dan pasaran juga menjangkakan sebanyak € 350 bilion akan ditambah pada bulan Disember.

Philip Lane sebelum ini pernah menyatakan ECB bersedia untuk melakukan lebih banyak perkara jika diperlukan dan memberitahu bahawa setelah ekonomi mengatasi kejutan akibat Covid-19, keutamaan bank pusat seterusnya adalah untuk meningkatkan inflasi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat