Ini Langkah Drastik Yang Diambil ECB Untuk Menjana Ekonomi! 600 Bilion Euro Dilaburkan!

547

Bank Pusat Eropah menyatakan persetujuan pada hari Khamis untuk memberi lebih banyak rangsangan sebagai langkah untuk mendorong ekonomi yang terkesan oleh wabak Covid-19 sehingga menyebabkan EU terpaksa berhadapan dengan kemelesetan ekonomi terbesar sejak Perang Dunia Kedua.

Dalam tempoh beberapa bulan ECB telah melaksanakan beberapa langkah darurat, kini ECB menyatakan akan meningkatkan jumlah pembelian bon kecemasan sebanyak 600 bilion euro ($ 674 bilion) dan pembelian bon ini akan terus berlangsung sehingga akhir bulan Jun 2021.

ECB mengatakan bahawa institusi tersebut akan melabur semula bon yang matang dalam skim pembelian kecemasan pandemik sekurang-kurangnya sehingga akhir 2022.

Langkah peningkatan jumlah hutang baru dan pengawasan biaya pinjaman diambil berikutan kemorosotan ekonomi yang dijangka akan berterusan lebih lama dari jangkaan. Dalam masa yang sama ECB juga menegaskan bahawa institusi mereka akan melaksanakan tugas dengan baik dan langkah yang diumumkan pada hari Khamis ini akan mengurangkan kerisauan para pelabur dan kerajaan bahawa ECB tidak akan bertolak ansur dengan terhadap pengurusan hutang Eropah.

ECB dalam satu kenyataan menyatakan, Governing Council akan sentiasa dalam keadaan bersedia untuk menyesuaikan instrumennya bagi memastikan inflasi  dapat mencapai sasaran yang ditetapkan. ECB telah mengambil keputusan untuk mengekalkan kadar faedahnya tidak berubah iaitu kekal pada 0%.

Secara umumnya, pakej rangsangan ini adalah bertujuan meningkatkan perbelanjaan kerajaan bagi mengatasi kesan penularan wabak Covid-19. Susulan daripada pengumuman tersebut, matawang Euro meningkat sebanyak 0.3% kepada $1.1268 berbanding US dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat