Ini Penyebab Pound(GBP) Menguat Sebentar Tadi

91

Perancangan dan usaha Theresa May untuk memulakan langkah-langkah formal untuk Britain keluar dari Kesatuan Eropah terhenti disebabkan keputusan Mahkamah Tinggi. Tiga hakim memutuskan Perdana Menteri tidak mempunyai hak untuk memohon pelaksanaan article 50 untuk meninggalkan EU tanpa penglibatan Ahli Parlimen.

Pihak U.K (ahli parlimen) perlu mengundi di Parlimen sebelum Britain betul-betul akan keluar dari Kesatuan Eropah dua tahun lagi.

Keraguan semakin meningkat terhadap Theresa Mei, sama ada dia boleh menyelesaikan urusan dalam artikel 50 untuk Britain keluar dua tahun lagi menjelang Mac 2017 ataupun tidak.

Dalam sesi penghakiman yang agak tegang, Ketua Hakim mengatakan: “Mahkamah tidak menerima hujah yang dikemukakan oleh kerajaan. Tidak ada dalam teks Akta 1972 [untuk menyertai Kesatuan Eropah] untuk menyokong hujah kerajaan. “

Jika berlaku kesukaran di Parlimen nanti, pihak kerajaan akan memastikan mencabar sebarang keputusan di Mahkamah Agung yang mungkin akan berakhir di Mahkamah Keadilan Eropah.

Sejurus saja tersebarnya berita ini, Pound menguat secara drastik disebabkan pasaran menganggap akan menjadi lebih sukar untuk Mei membawa Britain keluar dari Kesatuan. Hal ini kita dapat lihat pada pasangan matawang GBP/USD sebentar tadi.

GBP/USD time frame 5 minit
GBP/USD time frame 5 minit

 

Pair GBP/USD naik hampir 80 pip dari paras 1.2374 (bulatan biru) kepada 1.2450. Undian ahli parlimen akan meningkatkan kebarangkalian Britain akan kekal dalam Kesatuan, kerana ahli parlimen adalah majoriti pro-kekal. Hal ini akan memberikan harapan kepada ekonomi UK untuk terus memanfaatkan keahlian di Kesatuan Eropah seterusnya menguatkan semula nilai GBP atau pound sterling.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat