Ini Perkara Penting Tentang News Besar ECB Semalam !

49

Semalam European Central Bank (Bank Pusat Eropah) mengadakan mesyuarat bagi membincangkan perjalanan polisi yang telah dibuat setakat ini. Dalam kenyataan Draghi, ahli majlis ECB komited untuk menjalankan polisi monetary (kewangan) akomodatif.

Akomodatif disini bermaksud tindakan bank pusat untuk meningkatkan penawaran wang dalam ekonomi untuk meningkatkan pertumbuhan.

Tambah beliau lagi, pihak bank pusat akan bertindak jika perlu dengan menggunakan semua instrumen polisi. Bank pusat mempunyai instrument atau alat yang digunakan untuk menjaga pasaran kewangan, contohnya kadar faedah, bond purchasing (pembelian bon) dan reserve ratio (nisbah simpanan).

Mesej utama adalah, bank pusat hanya akan membuat tindakan selanjutnya pada mesyuarat Disember nanti. Pihak bank pusat masih menunggu projection (jangkaan) ekonomi yang lebih besar sehingga 2019.

Oleh itu, sebarang perubahan hanya berlaku pada mesyuarat Disember.

Draghi menjawab apabila ditanya bahawa tiada perbincangan tentang melanjutkan bond programme (pembelian bon).

Beliau juga mengatakan tiada perbincangan tentang tapering iaitu pengurangan dalam polisi monetary sedia ada dan ianya tidak mungkin berlaku.

Sebelum ini, ECB dijangkakan kehabisan dana untuk meneruskan program pembelian bon, namun semalam Draghi mengatakan tiada masalah scarcity (kekurangan) untuk pembelian bon.

Dari segi ekonomi, pertumbuhan ekonomi di zon eropah masih sederhana dan peningkatan inflasi dijangkakan meningkat dalam masa dua bulan ke depan. Ekonomi masih baik walaupun masih berisiko.

Matawang Euro spiked (naik mendadak) selepas komen Draghi yang mana, polisi pelonggaran (quantitative easing) akan kekal tetapi polisi luarbiasa seperti ini tidak boleh kekal selama-lamanya. “Right now, conditions reflect that QE to remain in place, but this extraordinary support can’t stay forever”. Pasaran menjangkakan akan ada tapering terhadap polisi monetary semasa.

EUR/USD bergerak ke atas 1.1030, tetapi kenaikan ini berpatah balik ke bawah setelah Draghi mengatakan An Abrupt End To QE Is Unlikely, Was Never Discussed” bermaksud tiada penamatan terhadap program monetary semasa yang mana pasaran menganggap mungkin akan ada rangsangan terhadap perlanjutan polisi monetary.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat