Ini Perkembangan Tentang Krisis Tenaga Yang Sedang Melanda Dunia

536

Ringkasan isu tenaga kuasa global

Eropah dan seluruh dunia kini menghadapi krisis tenaga yang serius. Presiden Rusia, Vladimir Putin dalam perjumpaannya bersama Presiden Turki, Recep Tayyib Erdogan di Kazakhstan mengatakan bahawa Turki merupakan pilihan terbaik sebagai pembekal gas kepada Kesatuan Eropah (EU) selepas kebocoran saluran paip ‘Nord Stream’ di Laut Baltik .

Alexei Miller iaitu Ketua Pengarah Syarikat Pengeluaran Gas Rusia, Gazpom berkata sesetengah bahagian pada paip di kawasan Rusia telah dipenuhi air.

Beliau berkata lagi bahawa sebahagian besar paip ‘Nord Stream’ yang rosak tersebut perlulah diganti.

Nord Stream’ merupakan rangkaian paip gas asli utama ke Eropah yang disalur dari Rusia ke Jerman. Terdapat juga desas-desus menyatakan kerosakan paip ini adalah satu ‘sabotaj’ berikutan tindakan EU yang menentang penjajahan Rusia ke atas Ukraine.

Selain itu ekonomi global akan terjejas jika kumpulan pengeluar minyak OPEC+ membuat keputusan untuk menyekat pengeluarannya, kata Agensi Tenaga Antarabangsa.

Suruhanjaya Tenaga Maklumat Amerika Syarikat (AS) melaporkan lonjakan kos bahan api akan menyebabkan hampir separuh penduduk di Amerika yang menggunakan gas untuk menghangatkan rumah mereka berkemungkinan akan dikenakan kenaikan bayaran lebih 28% berbanding tahun lepas.

Menurut Al Jazeera, Israel dan Lebanon telah bersetuju untuk menamatkan pertelingkahan panjang sempadan maritim mereka. Perjanjian tersebut memfokuskan kawasan timur Mediterranean dimana Israel mengatakan bahawa mereka telahpun menemui bekalan hidrokarbon dan Lebanon pula ingin menggali gas asli di kawasan tersebut.

Bloomberg menyatakan , lebih kurang $37 billion dana yang diperlukan oleh Indonesia untuk menutup loji kuasa arang batu mereka . Ini bermaksud, negara ekonomi terbesar Asia Tenggara itu bakal menghentikan penggunaan tenaga fosil pada tahun 2024 iaitu sedekad lebih awal daripada sasaran sebenar.

Pelan ‘Green Hydrogen Corridor’ pertama antara Selatan dan Utara Eropah sedang dalam pembangunan, menurut CNBC.

Cespa iaitu sebuah firma tenaga yang berpangkalan di Madrid berkata, rangkaian bekalan akan bermula di Algeciras, Selatan Sepanyol ke Rotterdam di Belanda.

Penggunaan tenaga kuasa di Eropah menurun menjelang musim sejuk

Analisis data tenaga kuasa Reuters menunjukkan sesetengah negara perlu bersedia untuk membendung penggunaan tenaga kuasa pada musim sejuk kali ini. Pandemik Covid-19 menyebabkan penggunaan elektrik Eropah berkurang.

Sekatan oleh Barat ke atas Rusia menyebabkan kejatuhan eksport Rusia yang mengakibatkan banyak negara Eropah mula menjimatkan penggunaan tenaga. Infrastruktur nuklear di Perancis juga dijangka akan mengurangkan bekalan tenaga di sana.

Ahli Kesatuan Eropah menyatakan mereka bersetuju membendung 10% penggunaan elektrik secara sukarela dan membuat 5% pemotongan mandatori pada waktu puncak setiap bulan untuk memulihara tenaga.

Jepun mempertimbang untuk memanjangkan tempoh jangka hayat loji nuklear

Perbadanan pengawalseliaan nuklear akan mempertimbangkan peraturan baharu untuk membenarkan tempoh pemanjangan jangka hayat operasi loji nuklear, lapor Nikkei Asia.

Memetik laporan daripada Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Autoriti, kerajaan Jepun ingin mempertimbangkan had tempoh pemanjangan jangka hayat 60 tahun operasi loji nuklear mereka.

Hanya 40 tahun sahaja tempoh jangka hayat operasi nuklear yang dibenarkan selepas tragedi terburuk yang berlaku pada loji nuklear Fukushima Daiichi pada tahun 2011.

Kejadian tersebut merupakan tragedi yang terburuk dalam dunia tenaga kuasa nuklear selepas ‘Chernobyl’.

Namun, tempoh tersebut boleh ditambah sebanyak 20 tahun jika mendapat kebenaran pihak pengawalselia.

Setakat ini hanya 4 daripada 33 reaktor nuklear di Jepun yang dibenarkan untuk menjalankan operasi komersial sehingga tempoh 60 tahun.

Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida berkata mereka ingin memulakan semula loji tenaga kuasa nuklear serta memanjangkan tempoh jangka hayat loji nuklear yang sudah ada.

Kebanyakan loji tenaga kuasa nuklear di Jepun dibiarkan selepas bencana alam gempa bumi dan tsunami sejak 2011.

Konflik di Ukraine dan kenaikan harga menyebabkan Jepun mencuba untuk mengawal ketat pembekalan tenaga kuasa mereka.

Inisiatif baharu tenaga kuasa

Bagi mengurangkan kebergantungan bekalan tenaga dari Rusia, pengenalan sistem pam pemanas (heat pumps) dilihat akan menjadi antara inisiatif lain bagi United Kingdom (UK) selain berdepan krisis peningkatan kos sara hidup dan perubahan iklim disana.

Heat pumps mempunyai taraf kecekapan yang tinggi berbanding sumber tradisional lain kerana ianya mengambil dan mengeluarkan haba daripada persekitarannya.

UK bagaimanapun masih lagi dalam penerokaannya untuk mengurangkan penggunaan karbon dalam semua sistem pemanasan baru mereka menjelang 2035.

Kenaikan harga minyak sehingga mencecah $120 setong pada tahun 2022 telah menggesa penyusunan semula kenaikan cukai kepada syarikat tenaga kuasa.

Profesor dari Universiti Nortwestern, Aaron Yoon menyatakan hasil tersebut akan menyebabkan syarikat-syarikat melabur semula sejumlah lebihan keuntungan mereka pada projek-projek alternatif tenaga kuasa.

Pengarah Syarikat Holcim, Jan Jenisch menyangkal bahawa kolaborasi rentas sektor merupakan kunci dalam mengukuhkan permintaan pasaran dalam penggunaan karbon rendah dalam nilai rangkaian industri.

Melihat kepada skala cabaran untuk mencapai ‘net-zero’ pada hari ini, masih tiada organisasi atau sektor industri yang mampu menangani penyahkarbonan dengan sendiri.

Pelepasan ‘net- zero’ akan dicapai apabila pelepasan kesemua gas rumah hijau (GHG) oleh aktiviti manusia seimbang dengan pelepasan GHG dari atmosfera dalam proses yang dinamakan sebagai ‘carbon removal’.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat