Ini Punca AUD/USD Pacak 70 Pips Pagi Ini!

257

Dolar Aussie melonjak pada sesi Asia selepas mendapat sokongan daripada data pekerjaan Australia yang lebih kukuh dan langkah China untuk mengekang kejatuhan mata wangnya.

Laporan yang dikeluarkan pada pagi Khamis memperlihatkan pekerjaan Australia mengatasi jangkaan untuk bulan kedua berturut-turut pada bulan Jun dengan meningkat sebanyak 32,600 daripada ramalan untuk peningkatan 15,000 sahaja.

Menguatkan lagi petunjuk bahawa pasaran buruh Australia yang kuat, adalah kadar pengangguran yang kekal di paras terendah pada 3.5%, meleset daripada jangkaan untuk meningkat pada 3.6%.

Ekoran daripada itu, ia menyokong peluang untuk Reserve Bank of Australia (RBA) terus melaksanakan kenaikan dalam kadar faedahnya.

Sekiranya data inflasi Australia pada minggu depan menunjukkan harga pengguna yang masih kukuh, maka tiada apa lagi yang dapat menghalang bank pusat itu daripada meneruskan pengetatan.

Hal ini sekali gus mendorong dolar Aussie untuk melonjak hampir 1% berbanding US dolar dengan didagangkan kukuh pada 0.6837, ketika waktu penulisan.

Turut mengheretnya bersama, adalah dolar New Zealand yang juga memaparkan kenaikan sekitar 0.6% untuk diniagakan tinggi pada sekitar harga 0.6300 berbanding greenback.

Di Asia, bank pusat China (PBOC) telah mengekalkan penanda aras pinjamannya tidak berubah, di mana loan prime rate (LPR) satu tahun kekal pada 3.55% dan LPR lima tahun pula pada 4.20%.

Namun, apa yang mengejutkan pasaran adalah apabila ia menetapkan kadar rujukan yuan lebih rendah daripada dijangkakan dan memberi kelonggaran untuk pembiayaan rentas sempadan yang membolehkan lebih banyak aliran masuk modal asing.

**LPR ialah penanda aras kadar faedah yang digunakan di China, yang ditetapkan PBOC setiap bulan. Berfungsi sebagai kadar rujukan bagi bank apabila menentukan kadar faedah untuk pinjaman (terutamanya baharu) yang dikeluarkan kepada pelanggan mereka.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat