Ini Yang Terjadi Pada Aktiviti Ekonomi Eropah Pada Ogos!

538

Permulaan dagangan sesi Eropah dihiasi dengan pembacaan data PMI pembuatan dan perkhidmatan tinjauan IHS Markit dari Zon Eropah dan UK yang telah menjadi tumpuan utama pasaran pada minggu ini.

Aktiviti perniagaan Zon Eropah terus menunjukkan pengukuhan pada bulan Ogos, walaupun mencatatkan sedikit penurunan daripada bacaan terkuat yang dicatatkan sebelumnya.

Indeks PMI tinjauan IHS Markit, yang dijadikan petunjuk untuk kesihatan ekonomi melaporkan sektor perkhidmatan sedikit susut kepada 59.7 pada bulan Ogos daripada 59.8 yang disemak semula pada Julai.

Sementara bagi kegiatan pembuatan pula, angka yang dicatatkan sedikit tersasar dari jangkaan dan menurun berbanding bacaan sebelumnya, dengan meningkat sebanyak 61.5 pada bulan ini daripada 62.8.

IHS Markit dalam ulasan terbarunya menyatakan bahawa walaupun pertumbuhan dilihat perlahan pada bulan ini, namun data masih menunjukkan pengembangan ekonomi yang lebih kuat pada suku ketiga.

Matawang euro sedikit meningkat susulan penerbitan data ini, dengan diniagakan di sekitar harga $1.1720, selain turut disokong oleh kemerosotan yang dicatatkan oleh dolar greenback.

Selain itu, pelabur di sesi Eropah juga menyaksikan penerbitan data dari UK yang turut mempamerkan penurunan pada Ogos, di mana kedua-dua indeks jatuh ke paras terendah enam bulan.

Kegiatan perniagaan di UK menurun ke tahap paling rendah sejak Februari, dengan catatan pertumbuhan 55.5 pada bulan ini daripada 59.6 pada Jun.

Sementara aktiviti pembuatan pula sedikit perlahan dengan peningkatan sebanyak 60.1 daripada 60.4 yang dicatatkan sebelumnya, tetapi lebih baik dari jangkaan untuk meningkat 59.5.

IHS Markit mengatakan walaupun PMI menunjukkan ekonomi terus berkembang pada bulan ini, tetapi ada tanda-tanda bahawa pemulihan kehilangan momentum pada suku ketiga setelah suku kedua yang kuat.

Matawang pound sedikit berubah ekoran pengeluaran data ini, dengan pergerakan harga terbatas di sekitar 1.3655 berbanding US dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat