Isyarat Jelas Daripada Pasaran? Dana Ekuiti Global Berjaya Catat Aliran Masuk Berjumlah Besar!

561

Permintaan untuk dana ekuiti global meningkat secara ketara dalam tempoh tujuh hari sehingga 8 Mei, didorong oleh jangkaan semula terhadap pengurangan kadar faedah oleh Federal Reserve selepas laporan pekerjaan AS yang lebih lemah daripada yang dijangkakan.

Pelabur membeli bersih bernilai $12.72 bilion dana ekuiti global semasa minggu tersebut, pembelian bersih mingguan terbesar sejak 20 Mac, menurut data dari LSEG.

Minggu lalu, data Jabatan Buruh menunjukkan pertumbuhan pekerjaan AS perlahan lebih dari yang dijangkakan pada April, mengurangkan kebimbangan bahawa inflasi yang berterusan pada suku pertama akan mendorong Federal Reserve untuk menahan kadar faedah lebih lama.

Dana ekuiti Eropah menjadi peneraju, menarik masuk sekitar $6.21 bilion dalam minggu kedua berturut-turut pembelian bersih. Dana ekuiti Asia dan AS mencatatkan pembelian bersih masing-masing sebanyak $4.71 bilion dan $1.14 bilion.

Disamping itu masih ada dana sektor ekuiti mencatatkan aliran keluar bersih untuk minggu keenam berturut-turut, bernilai sekitar $519 juta. Pelabur menjual dana sektor kesihatan, teknologi, dan emas & logam berharga untuk bersih $390 juta, $340 juta dan $308 juta, secara berturut-turut.

Barang keperluan pengguna menentang trend dengan pembelian bersih bernilai kira-kira $507 juta. Dana hutang juga diminati dengan pelabur memasukkan sejumlah bersih $12.6 bilion ke dalam dana bon global, jumlah terbanyak dalam seminggu sejak 10 April.

Dana bon berisiko tinggi global menarik pembelian bersih sebanyak $3.41 bilion, jumlah terbesar sejak 31 Januari. Penyertaan pinjaman dan dana bon kerajaan mengalami pembelian bersih masing-masing sekitar $2 bilion dan $1.46 bilion.

Dana pasaran wang diterima sebanyak kira-kira $54.96 bilion dalam aliran bersih, jumlah terbanyak untuk satu minggu sejak 6 Mac.

Dari segi kalangan komoditi, pelabur meninggalkan dana logam berharga bernilai $493 juta, pengeluaran bersih mingguan terbesar sejak 17 April. Dana tenaga kehilangan bersih $93 juta.

Data yang meliputi 29,503 dana pasaran yang sedang berkembang menunjukkan pelabur kekal sebagai penjual bersih untuk minggu keempat berturut-turut, dengan aliran keluar bersih sebanyak $1.51 bilion.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat