Isyarat Penurunan Inflasi Muncul, Satu Kenaikan Kadar Dijangka pada Julai

656

Data semalam yang lebih lembut daripada yang dijangka, bersamaan dengan tanda-tanda penurunan gangguan era pandemik, memberikan bukti lebih lanjut tentang penurunan inflasi secara langsung.

Mengenai perkembangan mendatang, kami mengantisipasi bahawa kadar pertumbuhan harga yang lebih sederhana, seperti yang ditunjukkan oleh Indeks Harga Pengguna (CPI) Jun, akan berterusan.

Terdapat ruang untuk harga kenderaan untuk terus menurun, dan trend penurunan inflasi berterusan dalam penempatan asas dijangka berterusan pada separuh kedua tahun ini.

Selain itu, inflasi barangan, selain daripada kenderaan, berpotensi untuk melambat apabila tekanan rantaian bekalan berkurang dan kos input berkurang berbanding tahun sebelumnya.

Namun demikian, mencapai sasaran inflasi 2% Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) secara tepat dan berterusan masih jauh dari pasti.

Walaupun pertumbuhan upah mungkin tidak lagi meningkat, pasaran buruh yang ketat terus mendorong kos buruh yang melebihi julat yang sesuai dengan inflasi 2% dari masa ke masa.

Harga komoditi makanan dan tenaga telah kekal stabil sejak awal tahun, dan impak deflasi daripada kategori-kategori ini dijangka akan berkurang dalam beberapa bulan akan datang.

Walaupun inflasi utama telah berkurang secara ketara daripada tahap tertinggi dalam 42 tahun setahun yang lalu, kami mengantisipasi bahawa fasa seterusnya penurunan inflasi akan berlangsung pada kadar yang lebih perlahan.

Walaupun dalam CPI teras, di mana kekuatan penurunan inflasi dalam perumahan dan kenderaan lebih ketara, kami mengharapkan inflasi teras pada separuh kedua tahun ini sedikit melebihi 3% dalam asas tahunan.

Walaupun ini merupakan peningkatan berbanding kadar inflasi teras sebanyak 4.6% dalam separuh pertama tahun ini, ia mungkin tidak mencukupi untuk membolehkan FOMC mempertimbangkan pemotongan kadar.

Sebaliknya, selepas satu lagi kenaikan sebanyak 25 mata asas dalam mesyuarat seterusnya pada 26 Julai, dijangka FOMC akan mengambil pendekatan menunggu dan lihat, membenarkan kesan pengutuhan sebelum ini berjalan melalui ekonomi.

Walau bagaimanapun, dengan trend inflasi asas yang kemungkinan berada lebih dekat kepada 3% daripada 2%, pandangan kami adalah bahawa pemotongan kadar masih jauh.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat