Jaga-jaga! Ini Amaran Ketiga Untuk Ekonomi China

779

Perdana Menteri China, Li Keqiang mengeluarkan amaran ketiga tentang risiko pertumbuhan ekonomi dalam tempoh kurang seminggu susulan prospek yang membimbangkan daripada penutupan Covid-19 di negara itu.

Menurut Li Keqiang, pihak berkuasa perlu ‘mewujudkan rasa terdesak’ apabila melaksanakan dasar sedia ada, atau dalam kata lain mereka tidak seharusnya menunggu situasi menjadi buruk untuk bertindak.

Tambahnya lagi, China akan mengkaji dan menerima pakai dasar ekonomi lebih kukuh seperti yang diperlukan untuk menyokong ekonomi.

Kenyataan itu hadir beberapa hari selepas amaran serupa dibuat oleh beliau, dengan menekankan impak yang dialami ekonomi daripada sekatan dan langkah kawalan lain untuk membendung gelombang Omicron di China.

Selain itu, beliau turut menggesa supaya langkah pro-pertumbuhan dipercepatkan, termasuk melaksanakan pemotongan cukai dan yuran, penjualan dan penggunaan bon khas serta insentif untuk mengekalkan pekerjaan.

Majoriti 25 juta penduduk Shanghai masih diletakkan di bawah sekatan pergerakan yang ketat selepas kerajaan perbandaran mengumumkan beberapa pelonggaran.

Sekatan berterusan dijangka akan memberi kesan lebih besar terhadap pertumbuhan di seluruh rantau dan meletakkan rantaian bekalan global di bawah tekanan. Kesesakan di pelabuhan China bertambah buruk selepas pelabuhan terbesar negara, Shanghai mengenakan penutupan di seluruh negara.

Kebanyakan data ekonomi juga telah menunjukkan tanda-tanda bahawa China kini menderita di tengah-tengah inflasi yang meningkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat