Jaga-Jaga, SEC Mahu ‘Dakwa’ NFT Pula!

981

Securities and Exchange Commission (SEC) Amerika Syarikat (AS) kali ini menyasarkan pencipta dan platform pasaran non-fungible token (NFT) dalam usaha pencegahan kesalahan undang-undang melalui siasatan terhadap jenis aset ini, sama ada sekuriti atau sebaliknya.

Berdasarkan laporan rasmi, SEC mahu memastikan aktiviti berkaitan NFT bersih daripada pengumpulan dana sama seperti yang dilakukan sekuriti konvensional.

SEC lebih tertarik dengan konsep pembahagian NFT (atau fractionalized NFT) yang membolehkan beberapa individu memiliki pecahan seunit karya digital itu.

Sebelum ini SEC telah memutuskan Bitcoin (BTC) bukanlah sekuriti kerana aset itu acapkali digunakan sebagai medium pembayaran.

Manakala Ethereum juga terlepas dari dilabelkan sebagai sekuriti kerana projek kripto itu sepenuhnya desentralisasi tanpa kawalan mana-mana pihak.

Namun, SEC masih mencengkam XRP sejak Disember 2020 kerana mereka percaya Ripple Labs telah melakukan penjualan aset sekuriti tidak berdaftar.

Jika benarlah apa yang dikhabarkan, tidak mustahil pasaran NFT dalam risiko yang tinggi lagi-lagi selepas industri ini meledak sepanjang 2021.

Salah satu pertukaran kripto yang mengambil langkah awal untuk tidak menjadi sasaran SEC ialah FTX US. Platform tersebut secara jelas tidak akan menyenaraikan NFT yang menawarkan royalti kepada pemiliknya di pasaran sekunder jika aset tersebut adalah sekuriti tidak berdaftar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat