Jamaica Mula ‘Panaskan’ Isu, Bank Pusat Sedia Lancar Matawang Digital Pada 2022!

289

Bank of Jamaica (BOJ) baru-baru ini mendedahkan bahawa ia telah berjaya menyelesaikan percubaan aset digital bank pusat (CBDC).Pendedahan itu diumumkan selepas BOJ melaksanakan percubaan selama 8 bulan yang bermula pada Mei 2021.

Walaubagaimanapun, sehari sebelum tahun 2022 menjelma, BOJ mendedahkan bahawa hanya satu institusi yang mengambil bahagian dalam projek perintis itu. Kenyataan tersebut menjelaskan;

Skop perintis CBDC adalah terhad kepada penyedia dompet yang telah menyatakan kesediaan mereka untuk mengambil bahagian dalam jangka masa yang dijadualkan. National Commercial Bank [NCB] yang memiliki pengalaman dalam Sandbox hadir bersama BOJ untuk menguji rangkaian perkhidmatan yang akan ditawarkan menggunakan penyelesaian CBDC.

Kenyataan itu juga menjelaskan bahawa kejayaan projek perintis itu “bergantung kepada sama ada CBDC bersama-sama dengan penyelesaian teknologi  boleh berjaya dilaksanakan di Jamaica.”

Kenyataan itu mendedahkan bahawa tiga peringkat telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya semasa fasa perintis. Yang pertama daripada peringkat ini ialah mencetak CBDC bernilai $230 juta “untuk diedarkan kepada institusi penerima deposit dan penyedia perkhidmatan pembayaran yang dibenarkan.” Sehari selepas mencetak aset digital pada 9 Ogos 2021, BOJ lantas mengeluarkan CBDC bernilai $1 juta yang diedarkan kepada kakitangan bank.

Seterusnya, pada 29 Oktober 2021, CBDC bernilai kira-kira $5 juta telah dikeluarkan kepada NCB dan ini menandakan pengeluaran pertama CBDC kepada institusi pengambilan deposit di Jamaica. Selepas menerima aset kripto, NCB kemudian “berjaya menarik 57 pelanggan termasuk 4 peniaga kecil dan 53 pengguna.”

Peringkat berikutnya ialah uji kaji urus niaga antara satu pihak ke satu pihak. Sebanyak 37 akaun yang melibatkan pelbagai pihak telah ditaja oleh NCB.

Susulan daripada semua ini, BOJ mendedahkan bahawa mereka akan melancarkan CBDC di peringkat nasional seawal suku pertama 2022. Dengan ini, dalam tempoh tersebut NCB merupakan satu-satunya penyedia perkhidmatan pembayaran yang dibenarkan yang mengambil bahagian dalam projek tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat