Jane Yellen Beri Amaran Tegas Mengenai Risiko Bakal Ditanggung Amerika Jika Isu Hutang Tidak Ditangani!

296

Setiausaha Perbendaharaan A.S. Janet Yellen pada hari Selasa memberi amaran bahawa kegagalan Kongres untuk menaikkan siling hutang kerajaa akan mencetuskan “malapetaka ekonomi” yang akan menyebabkan kadar faedah lebih tinggi untuk tahun-tahun akan datang.

Yellen, dalam ucapan yang disediakan untuk acara Washington bersama eksekutif perniagaan dari California, berkata kegagalan hutang AS akan mengakibatkan kehilangan pekerjaan, sambil mendorong pembayaran isi rumah untuk gadai janji, pinjaman kereta dan kad kredit lebih tinggi.

Beliau berkata adalah “tanggungjawab asas” Kongres untuk meningkatkan atau menggantung had pinjaman $31.4 trilion, memberi amaran bahawa kemungkiran akan mengancam kemajuan ekonomi yang telah dicapai oleh Amerika Syarikat sejak pandemik COVID-19.

Jika siling hutang tidak dinaikkan, perniagaan A.S. akan menghadapi pasaran kredit yang semakin merosot, dan kerajaan mungkin tidak akan dapat mengeluarkan bayaran kepada keluarga tentera dan warga emas yang bergantung pada Keselamatan Sosial, katanya.

“Kongres mesti mengundi untuk menaikkan atau menggantung had hutang. Ia sepatutnya berbuat demikian tanpa syarat. Dan ia tidak sepatutnya menunggu sehingga saat-saat akhir.”

Yellen memaklumkan kepada pegawai penggubal undang-undang pada bulan Januari bahawa kerajaan boleh membayar bilnya hanya sehingga awal Jun tanpa meningkatkan had.

Pasaran kini semakin merasa bimbang terhadap situasi ekonomi A.S untuk masa hadapan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat