Jangkaan Terhadap Ekonomi UK Ini Bakal Buat Pound Mencanak Lagi

246

UK diramal akan mencatatkan pertumbuhan ekonomi yang lebih pantas daripada Amerika Syarikat pada tahun ini ketika negara itu maju dengan program vaksinasi yang meluas, kata Goldman Sachs.

Ia meramalkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) UK akan melonjak dengan drastik sebanyak 7.8% pada tahun ini, melebihi jangkaannya untuk AS sebanyak 6.8%.

Tinjauan Reuters yang diterbitkan pada awal April sebelum ini menunjukkan ramalan purata pertumbuhan di UK adalah sebanyak 5.0%, sementara Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pula mengunjurkan pertumbuhan sebanyak 5.3%.

Tetapi sejak ramalan tersebut dibuat, terdapat tanda-tanda yang meningkat dalam pemulihan di UK, dengan sokongan daripada program vaksinasi oleh kerajaan yang telah melihat lebih dari separuh jumlah penduduknya menerima dos pertama mereka.

Ini turut disokong oleh bacaan data ekonomi memberangsangkan, yang menunjukkan peningkatan dalam aktiviti perkilangan dan perniagaan di UK pada bulan April, serta jualan runcit yang melonjak tinggi.

Ekonomi UK telah menguncup hampir 10% pada tahun lalu disebabkan penutupan coronavirus yang berlanjutan bagi membendung penularan wabak.

Sementara itu, Wakil Gabenor Bank of England (BOE), Ben Broadbent mengatakan jangkaan beliau bahawa UK akan mengalami pertumbuhan yang sangat cepat dalam beberapa suku tahun akan datang ketika negara itu mengangkat semula sekatannya.

Sekiranya jangkaan ini berlaku, matawang pound akan terus meraih sokongan untuk meningkat lebih tinggi dan BOE juga akan mengetatkan dasar monetari mereka lebih awal dari dijangkakan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat