John C. Williams Masih Positif Dengan Pertumbuhan Ekonomi AS

45

Presiden Fed San Francisco, John C. Williams berkata pada hari Khamis bahawa beliau masih meletakkan keyakinan bahawa kadar faedah boleh dinaikkan sebanyak tiga kali pada tahun ini.

Dalam masa yang sama, beliau juga mengatakan bahawa empat kali kenaikan pada tahun ini tidak mustahil sekiranya ekonomi AS mendapat rangsangan yang tidak dijangka.

Menurut Williams yang bercakap di luar forum yang diadakan di Bank of Korea, Seoul, beliau percaya bahawa ekonomi berpotensi untuk melalui momentum sebaliknya sekiranya mendapat rangsangan fiskal yang agak besar dan perubahan lain yang lebih baik buat ekonomi.

William yang tidak mengambil bahagian di dalam undian FOMC tahun ini mengatakan bahawa kitaran kenaikan mungkin hanya akan mencecah bacaan di bawah 3 peratus. Selain itu, beliau juga menekankan bahawa Fed akan melaksanakan kenaikan kadar dengan cara yang paling telus bagi mengurangkan impak negatif terhadap ekonomi.

Pada bulan Mac lalu, Fed telah mula mengambil langkah untuk mengetatkan semula ekonomi sejak krisis kewangan yang berlaku pada tahun 2007-2009.

Menurut tinjauan, kebanyakan pegawai Fed juga menjangkakan dua lagi kenaikan pada tahun ini dengan pasaran yang sedang menilai pada prospek kenaikan tersebut pada bacaan 90 peratus.

Williams juga mengatakan bahawa perubahan dasar fiskal dijangka akan hanya memberi kesan kepada ekonomi AS pada tahun 2017, sambil menambah bahawa perubahan dasar mungkin akan mempengaruhi pertumbuhan hanya pada tahun 2018 dan 2019.

Beliau juga berpendapat bahawa ekonomi AS sedang berada pada tahap yang sangat baik walaupun inflasi sedang bergerak di bawah sasaran inflasi sebanyak 2 peratus yang turut merupakan salah satu cabaran bagi dasar monetari.

Data Perkilangan Caixin PMI China Mencatat Junaman Kali Pertama Dalam Tempoh 11 Bulan!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat