JPMorgan Chase Muncul Penyelamat First Republic Bank!

277

Pengawal selia mengambil alih First Republic Bank dan menjual sebahagian besar asetnya kepada JPMorgan Chase.

Ini sekali gus menandakan kegagalan bank utama ketiga di Amerika Syarikat dalam masa kurang dua bulan sahaja.

Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan (FDIC) secara ringkas mengambil alih First Republic Bank pada hujung minggu sebelum menjual aset-aset bank itu.

Hasilnya, JPMorgan muncul sebagai pembida utama yang akan mengambil alih deposit serta sejumlah besar aset dan liabiliti tertentu bank tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif JP Morgan Chase, Jamie Dimon menyambut baik pengambilalihan tersebut yang dilihat secara sederhana memberi manfaat kepada syarikat itu keseluruhannya.

Langkah tersebut dikatakan adalah progresif buat pemegang saham yang membantu meningkatkan lagi kekayaan syarikat itu dan pelengkap kepada francais sedia ada, ujar beliau lagi.

Susulan pengambilalihan itu, 84 cawangan First Republic dibuka sebagai cawangan JPMorgan Chase Bank pada hari Isnin, dan pendeposit mempunyai akses penuh kepada wang mereka.

First Republic Bank telah berada di bawah tekanan yang meluas pada minggu lepas setelah ia mengumumkan kehilangan kira-kira $100 bilion nilai deposit pada suku pertama tahun ini.

Impaknya, saham First Republic menjunam 97% setakat hari Jumaat.

Jom intai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat