Jualan Runcit Hanya Naik Sedikit, Ini Keadaan Ekonomi A.S Yang Perlu Diketahui Pasaran!

379

Jualan runcit AS meningkat kurang daripada jangkaan pada bulan Jun, walaupun perbelanjaan pengguna kelihatan kukuh, yang mungkin telah mengekalkan pertumbuhan ekonomi pada suku kedua.

Jualan runcit meningkat 0.2% pada bulan lalu, kata Jabatan Perdagangan pada hari Selasa. Data untuk bulan Mei telah dikemaskini ke atas, menunjukkan jualan meningkat sebanyak 0.5% berbanding 0.3% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Para ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan peningkatan jualan runcit sebanyak 0.5%. Jualan runcit kebanyakannya merujuk kepada barangan dan tidak disesuaikan untuk inflasi. Perkhidmatan makanan dan tempat minum adalah kategori perkhidmatan yang terdapat dalam laporan jualan runcit.

Perbelanjaan tetap kukuh walaupun kadar faedah telah meningkat sebanyak 500 mata asas oleh Federal Reserve sejak Mac 2022, ketika bank pusat AS memulakan siri pengetatan dasar monetari yang terpantas dalam lebih daripada 40 tahun.

Pasaran tenaga kerja yang ketat terus meningkatkan kenaikan gaji sementara sesetengah isi rumah masih mempunyai simpanan yang terkumpul semasa pandemik COVID-19. Daya beli pengguna juga semakin meningkat secara beransur-ansur apabila inflasi mereda.

Tidak termasuk kenderaan, petrol, bahan pembinaan, dan perkhidmatan makanan, jualan runcit meningkat 0.6% pada bulan Jun. Data untuk bulan Mei telah sedikit dikemaskini untuk menunjukkan jualan runcit teras yang disebut meningkat 0.3% berbanding dengan 0.2% yang dilaporkan sebelum ini.

Jualan runcit teras berkait rapat dengan komponen perbelanjaan penggunaan keluaran domestik kasar. Peningkatan yang kukuh pada bulan Jun dan kenaikan semula jualan runcit teras pada bulan Mei menunjukkan bahawa perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga ekonomi AS, terus berkembang pada suku lalu. Namun, kecepatannya mungkin lebih perlahan daripada kadar suku pertama, iaitu kadar pertumbuhan terpantas dalam hampir dua tahun.

Anggaran pertumbuhan ekonomi untuk suku kedua pada masa ini adalah sebanyak kadar tahunan 2.3%. Ekonomi telah berkembang pada kadar 2.0% dalam suku Januari-Mac.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat