Jualan Runcit UK Kembali Melonjak! Berita Baik Buat BOE?

523

Jualan runcit UK mencipta kejutan pada pembukaan sesi Eropah selepas data yang dinanti-nantikan pelabur itu menunjukkan bacaan yang sangat memberangsangkan pada bulan Oktober.

Setelah menguncup sebanyak 0.2% pada September, penjualan runcit di UK kembali meningkat dengan ketara sebanyak 0.8% pada bulan lepas dan juga lebih tinggi dari jangkaan untuk kenaikan hanya 0.5%.

Peningkatan ini juga merupakan yang pertama dicatatkan dalam tempoh enam bulan di UK, menunjukkan isi rumah telah mula membeli-belah menjelang cuti perayaan Krismas.

Antara faktor utama yang menyumbang kepada kenaikan ini adalah peningkatan dalam jualan di kedai bukan makanan sebanyak 4.2%.

Sebaliknya, jualan bahan bakar dilihat merosot 6.4% apabila penggunaan kembali ke tahap yang lebih biasa setelah mencatat pertumbuhan kukuh pada bulan September dan jualan makanan berkurangan 0.3%.

Sementara itu, jualan runcit teras (tidak termasuk bahan bakar) pula dilaporkan meningkat 1.6% pada bulan lalu berbanding jangkaan 0.6% dan penguncupan 1.9% yang dicatatkan sebelumnya.

Rekod yang memberangsangkan ini meningkatkan lagi harapan pasaran untuk melihat Bank Pusat England (BOE) mula bertindak dengan menaikkan kadar faedah, lebih-lebih lagi di tengah tekanan inflasi yang semakin tinggi.

Reaksi awal dipamerkan matawang pound pada mulanya meningkat, namun kembali dibantutkan oleh kebangkitan semula US dolar ketika memasuki sesi Eropah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat