Kadar Inflasi Bulan Jun Jatuh! Akhirnya Berada Di Bawah Lingkungan Kawalan BOC

269

Data Statistik Kanada yang dipaparkan pada hari Selasa menunjukkan kadar inflasi tahunan Kanada menurun lebih daripada yang dijangka kepada 2.8% pada bulan Jun, mencatatkan tahap terendah dalam 27 bulan, walaupun harga makanan masih tinggi.

Analisis yang ditemubual oleh Reuters sebelumnya telah meramalkan inflasi akan turun kepada 3.0% daripada 3.4% pada bulan Mei. Dari segi bulan-ke-bulan, indeks harga pengguna meningkat 0.1%, yang juga lebih rendah daripada jangkaan kenaikan sebanyak 0.3%.

Bacaan bulan Jun ini, yang berdasarkan daripada perbandingan dengan inflasi tertinggi dalam empat dekad pada bulan Jun tahun lalu menunjukkan kadar tahunan berada dalam lingkungan kawalan Bank of Canada antara 1% hingga 3% untuk pertama kalinya sejak Mac 2021.

Harga petrol, yang menyumbang kepada bacaan yang perlahan, turun sebanyak 21.6% berbanding dengan bulan Jun 2022 ketika China, pengimport terbesar minyak mentah, melonggarkan beberapa sekatan kesihatan awam COVID-19 yang menyumbang kepada permintaan global yang lebih tinggi.

Harga barangan keperluan runcit meningkat 9.1% pada bulan Jun berbanding tahun sebelumnya, sedikit lebih tinggi daripada kenaikan yang direkodkan pada bulan Mei. Harga makanan dari restoran juga melambat sedikit pada bulan Jun berbanding Mei.

Tidak termasuk makanan dan tenaga, harga meningkat sebanyak 3.5% berbanding kenaikan sebanyak 4.0% pada bulan Mei.

Bank pusat, merujuk kepada permintaan berlebihan, mengumumkan pada minggu lepas bahawa ia menjangka inflasi akan berada dalam lingkungan 3% pada tahun seterusnya sebelum turun ke sasaran 2% bank menjelang pertengahan 2025, enam bulan kemudian daripada yang dijangka sebelumnya.

Bank pusat telah menaikkan kadar faedah kepada 5.0%, tahap tertinggi dalam 22 tahun, dan menyatakan ia boleh menaikkan kadar faedah lebih tinggi sekiranya data terkini menunjukkan inflasi melebihi sasaran tersebut.

Purata dua daripada ukuran teras Bank of Canada (BoC) untuk inflasi asas yang mendasarinya, CPI-median dan CPI-trim, berada pada 3.8% berbanding 3.9% pada bulan Mei.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat