Kanada Kehilangan Lebih 30K Pekerjaan Pada Julai, Apakah Tindakan BoC Seterusnya?

265

Ekonomi Kanada kehilangan 30,600 pekerjaan bersih pada bulan Julai, dalam kerja sepenuh masa dan sambilan, kata Statistik Kanada pada hari Jumaat. Kadar pengangguran kekal pada rekod rendah 4.9%.

Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters malah menjangkakan peningkatan sebanyak 20,000 pekerjaan pada bulan Julai, dan kadar pengangguran meningkat kepada 5.0%. Doug Porter, ketua ekonomi pasaran modal BMO berpandangan bahawa, “secara keseluruhannya, ia adalah satu kekecewaan yang sederhana. Saya fikir tanggapan keseluruhannya ialah pertumbuhan pekerjaan semakin berkurangan tetapi ini jelas lebih lemah daripada yang dijangkakan.”

“Saya fikir terdapat beberapa isu sama ada kelembapan ini lebih didorong oleh permintaan atau bekalan. Dalam erti kata lain, kami melihat satu lagi penurunan dalam kadar penyertaan dalam tenaga buruh pada bulan Julai dan ia dilihat ketara bahawa kebanyakan kelemahan adalah dalam penjagaan kesihatan dan pendidikan.”

Secara amnya, penganalisis berpandangan bahawa pasaran buruh masih berkembang dan kadar pengangguran berada pada paras terendah dalam tempoh hampir 50 tahun. Bukan itu sahaja, pertumbuhan gaji juga kukuh. Berdasarkan pengamatan, majikan turut berhadapan masalah dalam mencari pekerja.

Dengan ini, penganalisis mengandaikan bahawa Bank of Canada akan memperlahankan kadar kenaikan kadar dalam mesyuarat yang akan datang.

Disisi lain, Andrew Grantham, pakar ekonomi CIBC berpandangan bahawa angka hari ini dilihat semakin membingungkan penggubal dasar, Bank of Canada mungkin akan menumpukan pada kadar pengangguran rendah yang bersejarah dan pertumbuhan gaji yang masih kukuh untuk mewajarkan satu lagi kenaikan kadar pada mesyuarat seterusnya.

Mata wang US dolar didagangkan lebih kukuh berbanding mata wang Kanada dengan pengukuhan sebanyak 0.67% kepada paras dagangan 1.2951.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat