KDNK Malaysia Dijangka Bergerak Lebih Pantas Sepanjang 2024

360

Pakar ekonomi menjangkakan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia berkembang lebih cepat tahun ini berikutan perdagangan borong dan runcit pada Februari berkembang ke paras tertinggi tiga bulan sekitar 5.5% tahun ke tahun.

Memandang pertumbuhan tahun yang lebih baik, Kenanga Research mengekalkan unjuran pertumbuhan jualannya pada 8% untuk 2024 iaitu lebih tinggi daripada pertumbuhan 7.7% yang dicatatkan pada 2023.

Unjuran pertumbuhan jualan yang lebih kukuh tahun ini didorong oleh domestik yang teguh hasil permintaan yang disokong oleh unjuran penurunan dalam kadar pengangguran kepada purata 3.2% tahun ini dan peningkatan dalam perbelanjaan pelancong luar negara.

Bagaimanapun, ketidaktentuan dalam mekanisme rasionalisasi subsidi boleh menjejaskan perbelanjaan pengguna dan seterusnya menjejaskan pertumbuhan jualan keseluruhan.

Sebelum ini, Kementerian Kewangan meramalkan KDNK Malaysia berkembang antara 4% dan 5% tahun ini selepas negara mencapai pertumbuhan 3.7% pada 2023 dan berkembang 8.7% pada 2022.

Hal ini menunjukkan bahawa pertumbuhan ekonomi yang lebih kukuh pada suku pertama 2024 menyokong ramalan pertumbuhan KDNK tahunannya sebanyak 4.4% pada 2024 berbanding 3.7% yang dicatatkan pada 2023.

Menurut data Jabatan Perangkaan, jualan borong dan runcit Malaysia meningkat 5.5% kepada RM142.1 billion pada Februari berbanding tahun sebelumnya. Ia juga positif berbanding kenaikan Januari 5.4% dan Disember 4.8%.

MIDF Amanah Investment Bank berkata ia mengekalkan unjuran pengembangan 7.5% dalam perdagangan runcit untuk 2024 yang disokong oleh pasaran buruh yang berdaya tahan, pertumbuhan gaji benar yang positif, aktiviti pelancongan yang lebih baik dan dasar ekonomi yang akomodatif.

Namun, firma penyelidikan itu memberi amaran bahawa tekanan inflasi menaik boleh menjejaskan permintaan pengguna bergantung kepada kesan potensi pendekatan subsidi yang disasarkan dan turun naik harga komoditi global.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat