Ke Mana Hala Tuju Perjanjian OPEC dan Non-OPEC Ini?

63

Harga minyak mentah akur dengan junaman yang dibuat dalam sesi Asia selepas pertemuan OPEC dan non-OPEC hujung minggu lalu untuk melanjutkan perjanjian pemotongan bekalan.

Pada hujung minggu, satu jawatankuasa bersama menteri-menteri OPEC dan pengeluar minyak non-OPEC telah bersetuju untuk mengkaji semula sama ada perjanjian global bagi mengehadkan bekalan ini perlu dilanjutkan enam bulan lagi atau tidak. Penganalisis sektor minyak juga berkata bahawa kekurangan lanjutan segera akan menyebabkan harga minyak mentah akan kekal dalam paras yang rendah.

WTI mentah di New York Merchantile Exchange menyusut sebanyak 0.19 peratus kepada $47.88. Di tempat lain, minyak Brent bagi penghantaran Mei menurun sebanyak 0.04 peratus.

Pada minggu ini, pelabur akan memberi tumpuan kepada data maklumat mingguan terkini pada Selasa dan Rabu bagi mengukur kekuatan permintaan minyak di pasaran terbesar di dunia.

Pembekal perkhidmatan medan minyak Baker Hughes pada Jumaat mendedahkan bahawa bilangan pelantar AS meningkat sebanyak 21 buah minggu lepas, iaitu peningkatan mingguan kesepuluh berturut-turut, yang membawa kepada jumlah keseluruhan 652 buah pelantar.

Sementara itu, Pentadbiran Maklumat Tenaga AS pada Rabu berkata bahawa inventori minyak mentah meningkat sebanyak 5.0 juta tong minggu lepas kepada paras tertinggi sebanyak 533.1 juta minggu lepas.

Minyak mentah jatuh dengan ketara bulan ini gara-gara kebimbangan terhadap peningkatan pengeluaran syal di AS yang boleh menjejaskan usaha-usaha pengeluar utama untuk mengimbangi semula bekalan dan permintaan minyak global.

OPEc telah bersetuju pada November lalu untuk mengekang output sebanyak kira-kira 1.2 juta tong sehari di antara Januari dan Jun. Russia dan 10 pengeluar non-OPEC lain telah bersetuju untuk mengurangkan sebanyak 600,000 tong sehari dan 1.8 juta tong secara keseluruhannya.

Sementara itu, laporan terkini bulanan OPEC menunjukkan bahawa minyak global meningkat kepada 278 juta tong melebihi purata lima tahun.

Bank of Japan Masih Bertegas Dengan Pendirian Mereka!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat