Keadaan Inflasi Yang Membimbangkan, ECB Putuskan Untuk Naikkan 0.5% Pada Sesi Kali Ini!

277

Bank Pusat Eropah menaikkan kadar faedah sekali lagi pada Khamis dan mencatatkan sekurang-kurangnya satu lagi kenaikan pada kadar yang sama bulan depan.

ECB telah meningkatkan kadar pada kadar yang tinggi untuk melawan inflasi yang melonjak secara tiba-tiba di Eropah. Hal ini adalah rentetan hasil sampingan faktor seperti akibat pandemik COVID-19 dan krisis tenaga yang menyusuli pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Bank pusat untuk 20 negara yang berkongsi mata wang euro menaikkan kadar sebanyak setengah mata peratusan lagi kepada 2.5%, sejajar dengan apa yang dikatakan pada bulan Disember dan dengan jangkaan pasaran.

Dalam masa yang sama ECB menyatakan kenaikan kadar seterusnya akan menjadi saiz yang sama tetapi akan membiarkan pilihannya terbuka untuk masa mendatang.

“Memandangkan tekanan inflasi, Majlis Pentadbiran bercadang untuk menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas lagi pada mesyuarat dasar monetari seterusnya iaitu pada Mac dan ia kemudiannya akan menilai laluan seterusnya dasar monetarinya,” kata ECB.

Ketua makro global ING Carsten Brzeski berkata ECB “membuka pintu sama ada berhenti seketika atau kadar kenaikan kadar yang lebih perlahan selepas Mac”.

Sebelum keputusan itu, pelabur dan ahli ekonomi menjangkakan ECB akan menaikkan kadar depositnya sebanyak 50 mata asas lagi pada bulan Mac dan membawanya ke puncak 3.25%/3.50% menjelang musim panas, yang akan menjadi yang tertinggi sejak permulaan abad ini .

Pada hari ini, Rizab Persekutuan AS telah mula memperlahankan kadar kenaikannya sendiri dan mengakui bahawa langkah deflasi sedang dijalankan, sambil menegaskan semula bahawa kos pinjaman masih perlu meningkat lagi.

Presiden ECB Christine Lagarde dijangka akan mengulas sejauh mana keputusan ini disokong dalam kalangan ahli Majlis Tadbir dan apa yang diperlukan untuk ECB juga mula meningkatkan kadar dengan kenaikan yang lebih kecil.

ECB juga secara beransur-ansur mengurangkan stok bon trilion euro yang terkumpulnya sepanjang dekad lalu kerana ia cuba meningkatkan inflasi, dimana ketika itu ia terlalu rendah. ECB berkata pada Khamis bahawa sebarang hasil daripada bon matang yang masih dilaburkan semula akan “diperuntukkan secara berkadar dengan bahagian penebusan”.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat