Kebanyakkan Bank Pusat Putuskan Untuk Kekal Kadar Faedah? Ini Dapatan Pakar Perlu Diketahui Pasaran

312

Bank pusat utama dilihat mengambil keputusan mengekalkan kadar faedah pada bulan Januari, seiring dengan perubahan nada yang dijangkakan dalam dasar monetari global, sementara beberapa negara lain pasaran baru meneruskan pengurangan kadar.

Pada bulan Januari menyaksikan enam daripada bank pusat yang mengawasi 10 mata wang yang paling banyak diperdagangkan – Federal Reserve AS, ECB, Bank of Japan, Bank of Canada, BoE dan Norges Bank dalam mesyuarat menetapkan kadar tanpa sebarang perubahan.

“Kadar faedah dijangka untuk tetap menjadi tumpuan utama pada tahun 2024,” kata Philip Shaw di Investec dalam catatan penyelidikan. “Walau bagaimanapun, berbeza dari dua tahun terakhir, persoalannya bukanlah sejauh mana bank pusat akan menaikkan kadar, tetapi bila dan sejauh mana mereka akan menurunkannya.”

Pengerusi Fed, Jerome Powell pada hari Khamis memberikan sokongan menyeluruh terhadap kekuatan ekonomi AS dan berkata langkah kadar seterusnya akan lebih rendah. Tetapi beliau juga menolak spekulasi pasaran mengenai pergerakan pada bulan Mac, dengan jangkaan sekarang menjangkakan pengurangan faedah pertama Fed pada bulan Mei.

Lima daripada 18 bank pusat dalam berdasarkan Reuters di negara-negara membangun  telah menurunkan kadar pada bulan Januari  sepadan dengan jumlah Disember yang merupakan jumlah tertinggi dalam sekurang-kurangnya tempoh tiga tahun. Di seluruh sample pasaran Reuters, 12 bank pusat mengadakan mesyuarat menetapkan kadar bulan lalu.

Penggubal dasar di Brazil, Hungary, Colombia, dan Chile semua memperluaskan usaha pelonggaran mereka. Langkah-langkah tersebut membawa jumlah pengurangan kadar pada bulan Januari sebanyak 275 mata asas, jumlah bulanan terbesar sejak Mei 2022.

Turki merupakan satu-satunya pengecualian pada bulan Januari, memberikan kenaikan kadar sebanyak 250 mata asas lagi untuk menstabilkan mata wangnya yang terjejas dan menangani inflasi yang tinggi, walaupun bank pusat menyatakan bahawa ia kini telah menyelesaikan kitaran pengukuhan yang agresif.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat