Kegawatan Perbankan Buatkan Pelabur Gusar, Ini Jangkaan Para Pakar Terhadap Tindakan The Fed!

478

Kebanyakan bank Wall Street dilaporkan bahawa mereka menjangkakan Rizab Persekutuan A.S. akan menaikkan kadar faedah penanda aras sebanyak 25 mata asas pada penghujung mesyuarat dua harinya pada hari Khamis, manakala pasaran mata wang cenderung menjangkakan bahawa the Fed akan menghentikan seketika langkah agresif berikutan kebimbangan mengenai peningkatan krisis perbankan global.

Dalam pembalikan pantas jangkaan, pasaran wang menetapkan harga dalam kemungkinan hampir 60% untuk jeda berikutan kenaikan 450 mata asas sejak Mac lalu. Perkara ini menyusuli kebimbangan tekanan pada sistem perbankan daripada kejatuhan dua pemberi pinjaman A.S. bersaiz sederhana bulan ini.

Pada hari Ahad, pengambilalihan Credit Suisse yang disokong oleh pemain industri yang setaraf iaitu UBS telah membantu meredakan kebimbangan mengenai penularan, tetapi ketidakpastian kekal berhubung kesan perjanjian tersebut.

Majoriti ahli ekonomi dalam tinjauan pendapat Reuters yang diterbitkan minggu lalu juga meramalkan kenaikan 25 mata asas.

Disisi lain, pasaran saham sedikit gelora menjelang pembukaan pasaran global A.S dengan First Republic Bank jatuh kira-kira 19% prapasaran selepas Standard & Poor’s mengurangkan penarafan kreditnya sekali lagi, kepada B+ daripada BB+, pada hari Ahad.

Saham UBS, , Credit Suisse jatuh kira-kira 5% sebelum pasaran A.S dibuka, manakala saham Credit Suisse menjunam 58%. UBS mengumumkan pada Ahad ia akan membeli Credit Suisse untuk 3 bilion franc Swiss, atau $3.2 bilion, sebagai sebahagian daripada perjanjian yang didalangi oleh pengawal selia Switzerland dan bank pusat Switzerland. Saham perbankan Eropah yang lain juga lebih rendah, dengan Deutsche Bank turun 1.8% dan ING Groep turun 4.2%.

Pasaran kini memberi perhatian pada tindakan yang bakal di ambil the Fed.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat