Kegusaran Terhadap Kegawatan Perbankan Semakin Pudar? Dagangan Yen Terkesan!

221

US Dolar didagangkan stabil pada hari Isnin, manakala mata wang yen susut daripada paras tertinggi tujuh minggu, apabila pelabur menilai langkah yang dibuat oleh pihak berkuasa dan pengawal selia untuk mengekang kebimbangan terhadap sistem perbankan global.

Indeks US dolar yang mata wang US dolar berbanding enam pesaing, mengukuh 0.1% pada 103.09 sebelum susut 0.07% di tengah-tengah kebimbangan dalam sektor perbankan Eropah.

Saham perbankan global telah terjejas bulan ini berikutan kejatuhan mendadak dua pemberi pinjaman A.S. dan penyelamatan Credit Suisse, dengan pihak berkuasa bertindak untuk meredakan kebimbangan pelabur.

Pada hari Isnin, Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan mengeluarkan kenyataan bahawa First Citizens BancShares Inc akan memperoleh semua deposit dan pinjaman Silicon Valley Bank daripada pengawal selia.

Ini membantu mengurangkan kebimbangan mengenai penularan di Eropah dengan indeks saham perbankan Eropah meningkat 1.5%, diterajui oleh Deutsche Bank yang melonjak 4.3% selepas kejatuhan 8.5% pada hari Jumaat.

Pelabur yang cuba mengelak risiko telah mendorong yen ke paras tertinggi tujuh minggu pada 129.65 setiap dolar pada hari Jumaat dan mata wang itu berada di landasan untuk mencatat kenaikan hampir 4% pada bulan Mac. Ia terakhir turun sekitar 0.6% pada 131.50 setiap dolar.

“Pedagang berhati-hati, tidak mengetahui sama ada akan ada berita negatif baharu daripada sektor kewangan Eropah atau dari A.S.,” kata Niels Christensen, ketua penganalisis di Nordea.

The Fed pada hari Rabu lepas telah menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas, seperti yang dijangkakan, tetapi mengambil sikap berhati-hati terhadap prospek kerana kegawatan sektor perbankan. Walau bagaimanapun, Pengerusi Fed Jerome Powell terus membuka pintu untuk kenaikan kadar selanjutnya jika perlu.

“Harga pasaran adalah lebih hawkish untuk ECB daripada Fed,” kata Christensen dari Nordea.

Data pada hari Isnin menunjukkan semangat perniagaan Jerman meningkat secara tidak dijangka pada bulan Mac walaupun mengalami kegawatan sektor perbankan.

Euro mengukuh 0.1% kepada $1.0772, selepas jatuh 0.6% pada hari Jumaat, dengan data inflasi utama akan dikeluarkan pada akhir minggu.

Presiden Fed Minneapolis Neel Kashkari berkata pada hari Ahad tekanan dalam sektor perbankan baru-baru ini dan kemungkinan krisis kredit susulan telah membawa A.S. lebih hampir kepada kemelesetan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat