Kejayaan Vaksin Ini Disambut Baik Oleh UK

749

Syarikat pengembangan vaksin Amerika, Novavax Inc mengatakan bahawa vaksin coronavirusnya mempunyai 89.3% keberkesanan untuk mencegah Covid-19 dalam percubaan klinikal fasa ketiga.

Hasil ujian juga mendapati bahawa ia juga berkesan 85.6% untuk melindungi daripada varian yang lebih cepat menular yang ditemui di UK, tetapi tidak bagi varian Afrika Selatan.

Kajian fasa kedua yang dijalankan di Afrika Selatan, menunjukkan bahawa vaksin itu kurang berkesan untuk melawan varian baru yang melanda negara itu dengan kadar keberkesanan hanya 49.4%.

Susulan itu, Novavax mengatakan ia merancang untuk menguji vaksin yang diubah pada suku kedua tahun ini.

Syarikat itu juga menyatakan bahawa hasil ujian yang diumumkan ini adalah data sementara dan para eksekutif menjangkakan masa dua hingga tiga bulan lagi sebelum mereka bersedia untuk memohon kelulusan daripada pengawal selia perubatan.

Percubaan di UK, yang melibatkan 15,000 orang berusia 18 hingga 84 tahun, diharapkan dapat digunakan untuk mendapat kebenaran penggunaan di Britain, Kesatuan Eropah dan negara-negara lain.

Kelulusan vaksin Novavax akan sangat dialu-alukan di Eropah memandangkan ia kini sedang menghadapi bekalan vaksin yang sedikit setelah Pfizer-BioNTech dan AstraZeneca Plc memberikan lebih sedikit dos daripada yang diharapkan.

Setelah mendengar tentang keberkesanan hampir 90% vaksin Novavax, Perdana Menteri Uk Boris Johnson memberi isyarat bahawa badan pengawal selia Britain, MHRA sudah mulai memeriksa vaksin untuk penggunaannya.

Kerajaan UK juga dilaporkan telah memesan 60 juta dos vaksin tersebut tetapi masih belum dipersetujui.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat