Kejutan! Bank Kanada Kurangkan Kadar Kepada 4.75%, Lebih Banyak Pengurangan Bakal Dilaksanakan?

374

Bank Kanada pada hari Rabu telah mengurangkan kadar dasar utama sebanyak 25 mata asas kepada 4.75%, dalam langkah yang dijangka secara meluas yang menandakan pengurangan pertama dalam empat tahun, dan mengatakan lebih banyak pelonggaran mungkin berlaku jika inflasi terus menurun.

Setelah mengekalkan kadar faedah pada paras tertinggi dalam lebih dari dua dekad iaitu 5% selama hampir setahun, BoC berkata bahawa indikator untuk inflasi asas kelihatan semakin positif.

“Dengan bukti lebih lanjut dan berterusan bahawa inflasi asas menurun, dasar monetari tidak lagi perlu seketat ini,” kata Gabenor Tiff Macklem dalam ucapan pembukaannya selepas pengumuman itu.

Pasaran kewangan segera menghargai kemungkinan 42% pengurangan kepada 4.50% bulan depan, dan pengurangan pada bulan September. Sebilangan besar ahli ekonomi yang disoal selidik oleh Reuters menjangkakan pengurangan kadar pada hari Rabu.

Dolar Kanada mengurangkan kenaikan awalnya dan susut sebanyak 0.18% kepada 1.3702 berbanding dolar A.S., atau 72.98 sen A.S. selepas keputusan tersebut.

BoC menyertai Riksbank Sweden dan Bank Negara Swiss dalam menurunkan kadar yang telah membebankan isi rumah dan perniagaan, serta menekan pertumbuhan ekonomi di tengah tekanan harga yang berkurang.

Bank Pusat Eropah kemungkinan besar akan mengikuti langkah yang sama pada hari Khamis, menurut jangkaan pasaran kewangan.

Inflasi di Kanada telah perlahan tahun ini sehingga mencapai paras terendah dalam tiga tahun iaitu 2.7% pada bulan April. Walaupun inflasi kekal di bawah 3% selama empat bulan berturut-turut, ia masih lebih tinggi daripada sasaran 2% Bank.

“Jika inflasi terus menurun, dan keyakinan kita bahawa inflasi menuju ke sasaran 2% secara mampan terus meningkat, adalah wajar untuk menjangkakan pengurangan lanjut kepada kadar faedah dasar kita,” kata Macklem sebagai petunjuk mengenai bagaimana pengurangan masa hadapan boleh berlaku.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat