Kejutan! ECB Umum Pengurangan Kadar Pertama Dalam Tempoh 5 Tahun!

247

Bank Pusat Eropah (ECB) mengurangkan kadar faedah buat kali pertama dalam tempoh lima tahun pada hari Khamis, namun meninggalkan para pelabur dalam ketidaktentuan mengenai langkah seterusnya, memandangkan ketidakpastian yang semakin meningkat terhadap inflasi selepas penurunan mendadak tahun lalu.

ECB menurunkan kadar deposit tertinggi dalam sejarahnya sebanyak 25 mata asas kepada 3.75%, namun menyemak naik ramalan inflasinya.

Euro mengukuh kepada $1.0891 dari $1.0866 sejurus sebelum keputusan kadar ECB diumumkan. Hasil bon zon Eropah meningkat, dengan hasil bon 10 tahun penanda aras Jerman terakhir naik 6 mata asas kepada 2.56%, berbanding 2.53% sebelumnya. Indeks saham Eropah mengurangkan sebahagian keuntungan dan terakhir naik 0.5% pada hari tersebut.

Menurut Marchel Alexandrovich, ahli ekonomi Eropah memaklumkan bahawa  “ECB bertindak dan mengikut panduannya. Mereka tidak komited kepada pemotongan kadar lanjut dan langkah bulan Julai tidak ada dalam perancangan.” “Fokus pasaran adalah sama ada mereka akan mencari ruang untuk mengurangkan pada bulan September.”

“ECB menyemak naik ramalan inflasi dengan Inflasi masih berdegil dan ini menjadikannya sukar bagi ECB untuk yakin bahawa inflasi akan turun ke sasaran.” “Komen utama adalah mereka tidak komited kepada halatuju penentuan kadar.”

Disisi lain Dean Turner, ketua ahli ekonomi zon Eropah dan UK, UBS Global Wealth Management pula berpendapat “Pengurangan kadar faedah yang dijangkakan dari ECB hari ini hadir sebagai kelegaan kepada ekonomi zon Eropah. Prospek inflasi, seperti yang ditunjukkan oleh ramalan terbaru ECB, menunjukkan pengurangan kadar faedah lebih lanjut pada akhir tahun ini.”

“Langkah seterusnya dari ECB adalah tidak pasti, kerana ini akan bergantung kepada data yang masuk. Tetapi dengan proses penyahinflasi yang sedang berlangsung, ECB, bersama bank pusat lain, seharusnya merasa cukup yakin untuk melonggarkan dasar, kemungkinan pada kadar satu pengurangan setiap suku tahun. Selain itu, kita harus menjangka kitaran pengurangan kadar ini berterusan hingga 2025.”

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat