Kejutan Oleh Bank of Canada, USDCAD Jatuh Hampir 300 Pip

56

Bank of Canada menaikkan kadar faedahnya kepada 1.00% daripada 0.75% dalam pengumuman polisi monetari pukul 10 malam tadi. Berikut adalah kenyataan rasmi oleh Bank of Canada dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Rabu.

Data-data ekonomi sejak akhir-akhir ini semakin kukuh daripada jangkaan dan menyokong pendirian bank pusat bahawa pertumbuhan semakin menyeluruh dan boleh bertahan dengan sendirinya (self-sustaining).

Perbelanjaan pengguna kekal kukuh yang disokong oleh pasaran pekerjaan yang semakin baik dan juga pertumbuhan pendapatan. Selain itu, terdapat kekuatan yang semakin menyeluruh dalam pelaburan perniagaan dan eksport.

Dalam masa yang sama, sektor perumahan dilihat semakin sejuk (kurang rancak) yang disebabkan oleh prubahan cukai dan polisi perumahan. Sebelum ini sektor perumahan yang panas (terlalu rancak) adalah kebimbangan Bank of Canada kerana terdedah dengan risiko-risiko kewangan.

Bank pusat masih menjangka pertumbuhan yang sederhana pada suku kedua walaupun data semasa GDP adalah melebihi jangkaan.

Ekonomi global berkembang dengan lebih setara seperti yang dijangka pada Julai dengan pertumbuhan ekonomi melebihi jangkaan, termasuk harga komoditi yang lebih tinggi. Namun, risiko geopolitik dan ketidaktentuan dalam perdagangan antarabangsa masih kekal, yang menyebabkan kejatuhan nilai US dolar. Dalam konteks ini, dolar Kanada telah meningkat nilai yang juga memberi kesan kepada kekuatan ekonomi Kanada.

Inflasi pula masih kekal di bawah sasaran 2% tetapi naik dengan baik seperti jangkaan pada Julai lalu. Terdapat kenaikan sedikit dalam data CPI (Indeks Harga Pengguna) dan bacaan inflasi-teras bank pusat. Selain itu, terdapat lebihan kapasiti dalam pasaran pekerjaan dan gaji dan tekanan harga masih lagi terhalang berbanding sebelum ini.

Dengan prestasi ekonomi yang lebih baik daripada jangkaan, Governing Council mengurangkan sedikit rangsangan ekonomi. Keputusan penetapan polisi monetari di masa hadapan akan bergantung kepada data-data ekonomi akan datang dan keadaan pasaran kewangan. Fokus lebih akan diberikan kepada potensi ekonomi dan keadaan pasaran pekerjaan. Akhir sekali, dengan hutang isirumah yang semakin meningkat, lebih perhatian akan diberikan kepada sensitiviti ekonomi terhadap kadar faedah yang lebih tinggi.

Sumber: Bank of Canada

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat