Kejutan Pasaran: US Dolar Merosot dari Puncak Dua Minggu, Bon AS Tenang!

343

Dolar susut sedikit pada hari Khamis apabila hasil Perbendaharaan AS kembali stabil, selepas mata wang itu mengukuh ke paras tertinggi dua minggu pada hari sebelumnya di tengah-tengah pertimbangan yang meredakan terhadap pengurangan kadar faedah Rizab Persekutuan.

Indeks yang mengukur mata wang US berbanding mata wang utamanya kukuh kepada paras 105.18 semalaman, tertinggi sejak 14 Mei. Waima begitu kali terakhir susut 0.25% pada 104.87.

Lonjakan dua hari sebanyak 15 mata asas di atas 4.6% untuk hasil Perbendaharaan jangka panjang membantu mendorong US dolar lebih tinggi pada hari Rabu dengan meningkatkan daya tarikan hutang AS. Namun, hasil kali terakhir turun sekitar 3 mata asas pada 4.594% pada hari Khamis.

Lonjakan hasil, yang bergerak secara berlawanan dengan harga, didorong oleh sejumlah data yang lebih kuat daripada jangkaan, antaranya ulasan hawkish daripada penggubal Rizab Persekutuan, dan siri lelongan bon yang kurang diterima.

Euro kukuh 0.2% kepada $1.082 selepas susut 0.5% pada hari Rabu untuk mencapai paras terendah dua minggu $1.0789 semalaman.

“Pemain pasaran pada hari ini akan memerhati pasaran bon untuk melihat jika ada penjualan lebih lanjut,” kata Chris Turner, ketua pasaran global di ING. Turner menyatakan permintaan kukuh untuk lelongan bon kerajaan Jepun mungkin membantu menstabilkan hutang global pada hari Khamis.

US Dolar susut 0.6% berbanding yen Jepun pada 156.71 selepas mencapai paras tertinggi satu bulan 157.72 pada hari sebelumnya.

Charu Chanana, ketua strategi FX di Saxo Bank, berkata pedagang mungkin bimbang ia mendekati paras 158 dengan ancaman campur tangan oleh pihak berkuasa Jepun. Pemain pasaran mengesyaki kerajaan Jepun campur tangan untuk menyokong mata wangnya pada akhir April dan awal Mei, yang mungkin disahkan oleh data yang keluar pada hari Jumaat.

Sterling kukuh 0.1% kepada $1.2714 selepas susut 0.5% pada hari Rabu. Franc Swiss susut sekitar 0.7%, dengan penganalisis HSBC menunjuk kepada Bank Negara Swiss yang mengatakan ia boleh campur tangan untuk mengukuhkan mata wang jika mata wang yang lemah menyebabkan inflasi import meningkat.

Jangkaan untuk pengurangan kadar faedah Rizab Persekutuan tahun ini telah berkurangan kembali di tengah-tengah tanda-tanda inflasi yang tidak memuaskan.

Pedagang kini melihat kemungkinan sekitar 55% pengurangan suku mata pada akhir mesyuarat September, turun dari kemungkinan 57.5% seminggu yang lalu, menurut Alat FedWatch CME Group.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat