Kejutan Pasaran: Yen Merosot ke Paras Terendah 4 Minggu, Euro Tetap Stabil!

210

US dolar kekal kukuh pada hari Rabu, didorong oleh hasil bon AS yang lebih tinggi, dan mendapat keuntungan berbanding yen Jepun ketika pasaran yang tenang menggalakkan pelabur untuk meneruskan perdagangan , sementara pasaran Eropah mencerna data inflasi Jerman.

Dolar mencapai setinggi 157.41 yen pada hari Rabu, kembali ke paras yang menyebabkan campur tangan dari Tokyo pada akhir April dan awal Mei, walaupun meningkat pada kadar yang lebih perlahan daripada bulan lalu. Terakhir, ia berada pada paras 157.10 yen, stabil sepanjang hari.

Data inflasi harga pengguna AS yang sedikit lebih lembut bulan ini melemahkan US dolar. Sejak itu, bagaimanapun, hasil bon Perbendaharaan AS telah kembali naik, dengan hasil bon 10 tahun penanda aras berada pada tahap tertinggi dalam hampir empat minggu pada 4.57%.

Lelongan yang kurang memuaskan untuk nota dua tahun dan lima tahun pada hari Selasa yang menimbulkan keraguan mengenai permintaan untuk hutang kerajaan AS, dan data yang menunjukkan bahawa keyakinan pengguna AS meningkat secara tidak dijangka pada bulan Mei, menjadi pendorong kenaikan hasil tersebut.

US Dolar kukuh 0.12% berbanding yuan yang didagangkan pada 7.2774, paras tertinggi dalam enam minggu.

“Kelemahan berterusan dalam yuan memberi kesan negatif pada mata wang G10. Data inflasi Australia pada hari ini seharusnya memberi kesan positif besar untuk dolar Australia,” kata Harvey.

Dolar Aussie yang terdedah kepada pasaran China susut 0.3% pada $0.6630, walaupun inflasi harga pengguna Australia secara tidak dijangka meningkat ke paras tertinggi lima bulan pada bulan April, menambah risiko bahawa pergerakan seterusnya dalam kadar faedah tempatan mungkin naik.

Yen kekal di bawah tekanan menurun yang ketara dengan minat pasaran yang meningkat disebabkan oleh volatiliti pasaran mata wang yang rendah, kata Derek Halpenny, ketua penyelidikan pasaran global EMEA di MUFG dalam satu nota, menunjuk kepada tahap yang tinggi dalam euro/yen dan sterling/yen.

Euro menghabiskan perdagangan Eropah dengan bertindak balas kepada data inflasi serantau Jerman, jatuh ke paras terendah hampir dua tahun berbanding pound pada 84.84 pence. Ia kemudian pulih selepas data nasional menunjukkan inflasi Jerman meningkat sedikit lebih daripada yang dijangkakan kepada 2.8% pada bulan Mei, walaupun pada tahap yang tidak mungkin mengganggu jangkaan untuk pengurangan kadar faedah ECB bulan depan.

Mata wang biasa tersebut terakhir kali stabil berbanding US dolar pada $1.0838, dalam fasa untuk keuntungan bulanan pertamanya tahun ini. Pound sedikit rendah berbanding US dolar pada $1.2738, setelah mencapai paras tertinggi dua bulan pada hari sebelumnya, meninggalkan indeks US dolar stabil pada 104.72.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat