Keluarga Jho Low Menuntut Harta 1MDB yang Dirampas DOJ

315

Ahli keluarga Jho Low sedang berusaha untuk menghalang cubaan Amerika Syarikat untuk merampas $3.5 bilion atau RM14.7 bilion yang didakwa kepunyaan Syarikat 1MDB.

Empat daripada ahli keluarga Low Taek Jho ataupun lebih dikenali sebagai Jho Low telah memulakan tuntutan ke atas aset yang didakwa dibeli menggunakan wang 1MDB, termasuk 100 juta US dollar milikan dalam EMI Music Publishing Group, 35 juta US dollar dalam Bombardier jet, dan 200 juta US dollar saham dalam Hotel Park Lane di New York.

Ahli keluarga Jho Low, abang dan ayahnya mengatakan mereka adalah pemilik kepada harta-harta tersebut. Mereka terpaksa memfailkan tuntutan  disebabkan Swiss trustees enggan berbuat apa-apa bagi mempertahankan harta tersebut. Swiss Trustees adalah pemegang amanah yang memegang aset bagi pihak keluarga Jho Low.

Menurut keluarga Jho Low, Swiss tidak mahu mebuat apa-apa tuntutan kerana bimbang akan terlibat dalam liabiliti jenayah berkaitan penyelewengan dana syarikat 1MDB. Low sendiri juga tidak memfailkan sebarang tuntutan bagi aset-aset yang dirampas.

Department of Justice (DOJ) percaya bahawa dana kira-kira AS$3.5 bilion diselewengkan dari 1MDB dan sedang berusaha untuk merampas kira-kira AS$1bilion aset yang diperolehi melalui dana tersebut. DOJ berbuat demikian kerana penyelewengan dana ini yang dilakukan di dalam sistem kewangan US.

Depatment of Justice (DOJ) atau Jabatan Kehakiman US mengatakan pada Julai lepas, dana dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang diselewengkan digunakan untuk faedah peribadi bagi membeli hartanah di US, membayar bagi aktiviti perjudian di Las Vegas dan 200 juta US dollar bagi aktiviti kesenian.

Terdapat juga penyiasatan yang sedang dijalankan di Singapura, Switzerland, Luxembourg, Hong Kong, United Arab Emirates.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat