Kemelesetan Global Boleh Menjejaskan Pasaran Kripto? Laporan WEF Ini Beri Penjelasan Lanjut!

210

Pasaran kripto telah mula menunjukkan momentum perkembangan tahun ini, namun unjuran ekonomi yang terkesan berterusan untuk ekonomi dunia boleh membalikkan situasi tersebut.

Berdasarkan laporan WEF pada 16 Jan, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menjangkakan sekitar satu pertiga daripada ekonomi global akan memasuki kemelesetan pada 2023.

“Prospek pertumbuhan global kekal ‘mendung’ dan risiko kemelesetan global adalah tinggi.”

Laporan itu menambah bahawa perniagaan menghadapi “cabaran tiga kali ganda” pada permulaan 2023. Harga input utama yang tinggi, dasar monetari yang mengetatkan dan permintaan yang lemah akan menjejaskan sebarang pemulihan ekonomi.

Ketua ekonomi juga melihat kekurangan kakitangan, ketersediaan bakat dan pengurangan kos utama sebagai faktor. Ini semua mempunyai kesan ke atas pengguna runcit di bahagian bawah.

Tambahan pula, kadar simpanan A.S. telah jatuh ke paras paling rendah iaitu sekitar 2.3%. Metrik ini digunakan untuk mengukur jumlah wang yang ditolak oleh seseorang daripada pendapatan boleh guna mereka untuk diketepikan untuk pelaburan.

Ini boleh memberi kesan besar ke atas aset kripto yang secara amnya dianggap berisiko tinggi. Sekiranya terdapat kurang pendapatan boleh guna untuk digunakan, akan terdapat pengurangan pelabur dalam aset berisiko seperti kripto.

Kemelesetan ekonomi berkemungkinan akan memberi kesan lebih jauh lagi kerana harga yang lebih tinggi menghimpit ramai orang, dan hanya orang kaya yang mampu untuk terlibat dalam pelaburan kripto berisiko.

Dengan mengambil kira perkara ini, berkemungkinan tidak dapat pemulihan dalam pasaran kripto sepenuhnya pada tahun 2023, dan pemulihan berterusan boleh diteruskan hingga 2024.

Hanya apabila inflasi terkawal, dan kos sara hidup turun barulah ekonomi yang lebih luas mula pulih. Hanya dengan itu akan ada modal terapung yang mencukupi daripada sektor runcit untuk mengambil risiko melabur di aset kripto.

Pasaran telah meningkat setakat tahun ini, tetapi penganalisis memberi amaran terhadap bull trap. Terdapat sedikit penarikan semula pada hari ini, dengan jumlah permodalan menurun kepada $1.03 trilion. Walau bagaimanapun, pasaran telah melonjak 24% sejak awal tahun.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat